Friss árfolyamok >>

Bombák között vezeti Bourne Hamupipőkét - ezt nézzék a gyerekek karácsonykor?

2017. szeptember 29. 20:01:00
Bourne Londonba, a Blitz időszakába kalauzol bennünket, ahol potyognak a bombák, Cinderella mégis szerelmére lel az amerikai vadászpilótában. 30 év után felújítja azt a darabot, amit átjár a világháború borzalma, de tényleg örömet csempész gyermekeink szívébe.

Közeleg a karácsony, az egész szerkesztőség ünnepi lázban ég, megjelentek az első karácsonyi díszek a plázákban s lassan ideje eldönteni a karácsonyi programot is. Meg persze a menüt.

Sir Matthew Bourne idén karácsonykor is elfoglalja a Londoni Sadler’s Wells táncszínházat mindannyiunk nagy örömére. A színház december 9-től játsza a Hamupipőkét a teljes karácsonyi szezonban orrvérzésig.

Matthew Bourne az egyik legizgalmasabb és legnézettebb klasszikus balett-társulat, a New Adventures alapítója, művészeti vezetője és koreográfusa. (Korábban írtunk már A hattyúk tava és a Csipkerózsika előadásáról.)

A Bourne-féle Cinderella eredeti bemutatója 1997-ben volt New Yorkban, egy évvel A hattyúk tava páratlan sikere után. Bár A hattyúk tava zseniális mű, technikai értelemben Bourne a Cinderellával átlépte a hattyúk sikerét, amit kettő Tony díjjal is elismertek.

Cinderella vagy Hamupipőke?

A Hamupipőke (Aschenputtel) név egy német népmeséből ered. A történet szerint Hamupipőke annyira szereti apját, hogy féltékenységből megöli saját anyját; apja pedig a lánya védelme érdekében házasodik újra, mostohája pedig korántsem gonosz. Az eredeti Hamupipőkében nincsen tündér, nincs üvegcipellő - az a mese, amit mi Hamupipőkének ismerünk, valójában a Cinderella. A Bourne-féle előadás - és persze a Prokofjev-féle balett - alapja is a Cinderella-mese.

London Blitz

Bourn Cinderellája első ránézésre merőben különbözik a Prokofjev eredeti verziójától, amin nem csak hogy nem lepődünk meg, hanem el is várjuk a művésztől. A történetvezetés és a karakterek alapjaiban  megegyeznek a klasszikus verzióval, az érzet azonban összehasonlíthatatlan.

A Blitz London legsötétebb időszaka: a két éven át tartó német terrorbombázást emlegetik ezen a néven. Bourne ebbe az időszakba helyezte át a klasszikus rózsaszín történetet - egy olyan korba, amikor az emberek ész nélkül táncoltak, hiszen igazán nem tudták, van-e másnap. Egy konkrét eset is felsejlik a színpadon: a második felvonás elején Cinderella rémálmában jelenik meg az 1941. március 8-ai szörnyű eset, amikor a Café de Parist ért bombatámadásban több mint 200 táncos, kabaréművész és szórakozó fiatal vesztette életét.

Nem szabad azonban elenni a tény mellett, hogy Pokorfjev balettje nemhogy megállja a helyét a sötét értelmezésben, hanem tulajdonképpen otthonra lel benne. A zeneszerző a második világháború alatt komponálta a művet, melyet aztán 1946-ban mutatott be a Bolsoj. Mint érzékeny művész, Prokofjev tudat alatt is beleszőtte a háború borzalmait a táncjátékba, szinte hallani lehet, ahogyan potyognak a bombák a keringő alatt.

Jobb, mint az eredeti!

Mikor híre ment, hogy Bourne Prokofjev művét készül bemutatni, Porkofjev - szintén művész - fia, Oleg Prokofjev bejelentkezett a próbákra, Bourne legnagyobb megrökönyödésére. Ilyen helyzetben ugyanis a jogörökös beleszólhat a koncepcióba; ha nem tetszik neki, akár le is tilthatja a darabot. Azonban az ifjabb Prokofjevnek nem csak hogy tetszett Bourne verziója, hanem azt is kijelentette, hogy apja volna a legboldogabb, ha láthatná, hogy szerezményét végre értő kezek alakítják színpadra.

Bourne természetesen nem az 1997-es darabot teszi most színpadra: társulata 30. születésnapjára felújítja, aktuálisabbá szabja azt. Meglepőnek tűnhet egy ilyen sötét románcot bemutatni karácsonykor gyerekek számára. A koreográfus szerint azonban a gyerekek nem hülyék, észlelik a világban ma tomboló gyűlöletet és feszültséghullámokat. Így az amerikai vadászgép-pilóta és Cinderella románca számukra próbál kérdéseket megfogalmazni.

A darab zenéjét a dán születésű Paul Groothuis szerkesztette, a látványt Bourne állandó alkotótársa, a minden létező angolszász színházi díjat elnyert Lez Brotherson tervezte.

Az előadás trailere:

Az előadás sok örömöt és humort is rejt, és meleg szívvel távoznak a nézők az előadás után. Szóval nem kell attól tartani, hogy a gyerek otthon 3 napig ki lesz borulva a látottaktól. A színház 5 éven felül minden korosztálynak ajánlja a produkciót, és igaza is van.

Az előadás honlapja >> Jegyek 43 fontig bezárólag kaphatóak - az ár függ az előadás napjától, időpontjától is.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás