Friss árfolyamok >>

Az EU már megint megvett nekünk valamit: ingyen adják a minőségi szórakozást

2018. február 16. 20:20:00
Nem találsz itthon jó előadást? Nincs pénzed belépőre? Ez ma már csak gyenge kifogás - aki valóban éhezik a minőségi kultúrára, az a 21. században könnyen hozzájuthat a legkülönlegesebb fogásokhoz is, ingyen és legálisan. Az OperaVision pont olyan mint a Netflix és az HBO GO, csak éppen nem kell érte fizetni - a nagy részét kifizeti helyettünk Brüsszel.

Ma már mindenkinek, aki rendelkezik internet-eléréssel, adott a tanulás, a művelődés lehetősége. Persze nem mindenki él ezzel a lehetőséggel, sokan inkább csak az idejüket ütik el értelmetlen és haszontalan bulvártémák pörgetésével - de ezért mindenki csak magára vethet. Tudományos kutatások is bizonyítják, hogy az opera, komolyzene hallgatásával hosszú távon jót teszünk az agyunknak, az idegeinknek, hatékonyabbak leszünk a munkánkban és kevésbé fogunk szellemileg leépülni öregkorunkra. Márpedig a lehetőség adott, innentől kezdve a döntés csak rajtunk áll.

Persze mondhatjuk, hogy az operajegyek nagyon drágák, és mifelénk kiszámíthatatlan, hogy milyen minőséggel találkozik az ember a nézőtéren ülve. Szerencsére az OperaVision, egy európai háttérszervezet által finanszírozott ingyenes stream-oldal megoldja ezeket a problémáinkat.

Az OperaVision havonta 3-5 előadást közvetít élőben, majd a megállapodásoktól függően teszi elérhetővé online a darabokat 1-2 napra vagy akár néhány hónapra a közvetítés után. Az OperaVision nagy szakértelemmel válogat és igazán a legjobb előadásokra szerződik.

Jelenleg 15 előadás érhető el az oldalon, olyan klasszikusokkal, mint a Ring első három része, a Tosca, a Carmen vagy éppen a Turandot vagy a Figaro házassága - és olyan különlegességek is, mint Monteverdi L’Orfeója, Händel Semeléje vagy éppen Donnacha Dennehy kortárs The Second Violinistje.

Március 23-án jön Różycki Eros & Psyhéje az OperaVisionre
Március 23-án jön Różycki Eros & Psyhéje az OperaVisionre

Márciusban ezekkel bővül a repertoár

Márciusban ez a kiváló válogatás gyarapodni fog. 14-én este 7 órakor a Parasztbecsület / Bajazzókkal, melyet a brüsszeli, az ausztrál, a göteborgi és a londoni Royal operaház koprodukciójában mutatnak be. Természetesen olasz nyelven énekelnek a művészek, de választhatunk angol, francia és német feliratot is minden előadáshoz. Az előadás szeptemberig lesz elérhető az OperaVisionön. Kezdőknek kifejezetten ajánlott ez a két egyfelvonásos mű!

Március 17-én délután háromkor közvetíti az OperaVision a Svéd Királyi Operaház Aida-előadását kiváló szereposztással. Szeptember 16-áig láthatjuk majd az előadást.

Szintén 17-én, este 7-kor lesz látható Offenbach elég ritkán játszott Blaubartja a berlini Komische Operből. A progresszív operaház előadása minden bizonnyal nagyon humoros és formabontó lesz.

Majd 23-án a Lengyel Állami Operaházból Różycki Eros & Psyhéje lesz látható az erősen vizuális Barbara Wysocka rendezésében.

Több, mint opera

A részben az Európai Unió által finanszírozott OperaVision a közvetítéseken kívül rengeteg információval szolgál. Az Opera for Beginners programon keresztül könnyen megtalálhatjuk az utunkat a műfajon belül, ezen felül cikkeket olvashatunk és interjúkat nézhetünk az előadásokról, az operaházakról és a társulatokról. Az OperaVision kiváló hang- és képminőséggel dolgozik.

Ahogy a projekt fejlődik, úgy bővül a tartalom: az OperaVision már nem csak operákat, hanem koncerteket is közvetítenek; az oldalon megnézhetjük fiatal művészek előadásait és vizsgaelőadások felvételét is, vagy épp gyerekelőadások közvetítését is megtalálhatjuk.

A lehetőség a kezünkben, éljünk vele!

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás