Friss árfolyamok >>

Több újévi ajándékot is kaptak az állampapír-kisbefektetők

2019. január 8. 13:35:00 – Eidenpenz József
Újabb fórt kapott magától az állam az állampapír-piacon, mentesítette a tranzakciós illeték alól a Kincstárnál vezetett számlákról az ügyfél saját folyószámlájára történő átutalásokat. A készpénzfelvétel illetékköteles marad, de legalább könnyebb lesz bejelenteni. A legnagyobb vonzerő persze a gáláns kamat marad, itt is jött egy ajándék.

(Fotó: Eidenpenz József)
(Fotó: Eidenpenz József)

Januártól az ügyfelek az egymillió forint feletti készpénzfelvételi igényüket – a felvétel előtt legalább kettő munkanappal – “az elektronikus szolgáltatási csatornáinkon” is bejelenthetik, rögzíthetik – írja az Államkincstár kisbefektetőknek szóló hírlevele. (Ezek a csatornák a WebKincstár és a MobilKincstár.) Emellett a hagyományos telefonos TeleKincstáron keresztül továbbra is be lehet jelenteni a készpénzfelvételi szándékot, munkanapokon reggel nyolc és este nyolc között.

A hírlevél szerint a Kincstárnál január 1-től a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló 2012. évi CXVI. törvény módosítása miatt megváltozik a tranzakciós illeték számítása. Ennek értelmében “mentesül a tranzakciós illetékfizetési kötelezettség alól a természetes személyek Kincstárnál vezetett, állampapír forgalmazás érdekében igénybe vett ügyfélszámlája és más számlavezetőnél vezetett fizetési számlája között lebonyolított átutalás” – írják.

Hozzáteszik, hogy az állampapírral kapcsolatos készpénzfelvétel, illetve a más számlatulajdonos részére indított utalási megbízások során a jövőben is meg kell fizetni az összeg 0,3 százalékára, maximum 6000 forintra rúgó pénzügyi tranzakciós illetéket.

Nincs összeghatár

Amint arról év végén beszámoltunk, általános adószabály-változás az idén, hogy a húszezer forint alatti pénzátutalásokat a magánszemélyek számára illetékmentessé tették. A Kincstárnál viszont, úgy tűnik, nincs összeghatár, de csak saját folyószámlára utalhatunk.

Ezzel az állam tovább kedvez az állampapírjait a saját fiókhálózatában vásároló befektetőknek, illetve növeli az állampapírok vonzerejét. A számlavezetés eddig is, már sok-sok éve ingyenes volt.

Előny itt, előny ott

Illetékmentes átvezetések

“Nem keletkeztet pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettséget:

a) az ugyanazon pénzforgalmi szolgáltató által eltérő számlák között végrehajtott fizetési művelet, ha a fizető fél és a kedvezményezett személye megegyezik (például azonos bankon belül az átvezetés a folyószámláról a megtakarítási számlára) vagy ha a terhelendő és a jóváírandó számla tulajdonosainak köre legalább részben azonos (például azonos bankon belüli átvezetés a házastársak közös rendelkezése alatt álló számláról a feleség számlájára, vagy például azonos bankon belüli átvezetés bejegyzett élettársak közös számlájáról az egyik élettárs számlájára)” (Forrás: Nav.gov.hu)

Ám az is lehet, hogy a törvényhozók úgy fogják fel, a pénzintézetek eddigi előnyét ellensúlyozzák ezzel. Az ugyanazon banknál, pénzügyi szolgáltatónál, pénzügyi csoportnál vezetett folyószámla és értékpapír-számla közötti átvezetés ugyanis eddig is illetékmentes volt (lásd a keretest).

De pár ezrelék ide vagy oda, az igazi vonzerőt változatlanul a magas, a piaci kamatokat, betéti kamatot jóval meghaladó állampapír-hozamok jelentik. Az új, decemberben bevezetett öt éves inflációkövető kötvények kamatát például megemelték az előzőhöz képest, és már 4,1 százalékról indul, bár ez csak mintegy két hónapra vonatkozik. Utána azonban várhatóan még magasabb lesz. (A részletekről itt írtunk.)

Még egy ajándék

“Állam Bácsi” további ajándéka az Újévre, hogy a január másodikától árult új két éves, 2021/H1 jelű lakossági államkötvény kamata is magasabb az előzőnél, háromról 3,25 százalékra nőtt. A három százalékhoz közelítő inflációs értékek mellett ez is érthető. A többi papír feltételei egyelőre változatlanoknak tűnnek.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás