Friss árfolyamok >>

Te miben tartod a pénzed? Meghökkentő jóslat érkezett a hozamokról

2018. augusztus 6. 10:41:00
A JPMorgan vezetője szerint fel kell készülniük a befektetőknek egy jelentősebb amerikai hozamemelkedésre.

Jelenleg valamivel 3 százalék alatti szinten mozognak az amerikai 10 éves kötvényhozamok, 2018-ban ezt a szinten tartósan nem sikerült áttörni, kemény ellenállásnak bizonyul. Nemrég az elemzők arra figyelmeztettek, hogy a közeljövőben 4 százalékra is emelkedhet ez a szint - a hétvégén viszont egy ennél erősebb jóslat is napvilágot látott. Jamie Dimon, a JPMorgan vezetője a Bloomberg beszámolója szerint a hétvégén azt mondta: a befektetők készüljenek az 5 százalékos 10 éves amerikai kötvényhozamokra.

Dimon szerint a mostani szintnek normális esetben most 4 százalék körül kellene lennie, az 5 százalékos hozam kialakulásának valószínűsége pedig jóval magasabb, mint amire a legtöbben gondolnak.

Ez vet majd véget a részvénypiaci ralinak?

Az amerikai kötvényhozamok ilyen meredek emelkedése a magyar befektetőknek is fontos információ lenne. Egyrészt ha az amerikai kötvények ennyire vonzóvá válnának, az biztosan tőkekivonást okozna a feltörekvő piaci eszközökből és általában véve a részvénypiacokról is.

Igaz, az elmúlt időszak hozamemelkedése nem akasztotta meg érdemben a részvénypiaci ralit, legfeljebb lassította - az amerikai gazdaság ugyanis kifejezetten jó állapotban van, Dimon szerint 2-3 évig ezért a hozamemelkedés ellenére is kitarthat a részvénypiaci emelkedés.

A kötvényalapokban tényleg vége lehet a jó éveknek

Másrészt az amerikai hozamemelkedés biztosan begyűrűzne a magyar kötvénypiacra is: jelenleg mindössze 3,4 százalék körül mozog a 10 éves magyar referenciahozam. A hozamemelkedés a kötvényalapok árfolyamát komolyabban lefelé nyomná, így ezeket a pozíciókat érdemes átgondolni, a befektetéseket átcsoportosítani aktívabban kezelt befektetési alapokba (abszolút hozamú alapokba).

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás