Friss árfolyamok >>

Oroszország megszabadult az amerikai ballaszttól

2018. július 31. 06:07:00 – Fellegi Tamás
A legfrissebb amerikai államkincstári adatok azt mutatják, hogy Oroszország elképesztően rövid idő alatt kiszórta amerikai államkötvényeinek túlnyomó részét. Annyi persze nem volt neki, mint Kínának, de most sokan elgondolkoznak azon, mi lesz, ha Kína is besokall? A hozamok mozgása mindenesetre szépen mutatja, mi történt.

Berágtak

Március és május között az oroszok eladták 96,1 milliárd dollárnyira rúgó amerikai állampapír állományuk 85 százalékát, így az 14,1 dollárnyira csökkent. Nem zárható ki, hogy azóta még a maradékot is eladták. Nem épp a legjobb áron sikerült megválni a csomagtól, hisz ebben az időszakban emelkedtek meg az amerikai kötvények hozamai, vagyis csökkent az áruk, nem kis részben talán pont a heves orosz eladások miatt.

Úgy tűnik azonban, nem az ár volt a döntő tényező a megfontolás mögött. Inkább arról lehet szó, hogy a márciusban Oroszország és egyes orosz oligarchák ellen hozott újabb amerikai szankciók hatására dönthettek úgy, hogy a devizatartalékokat inkább másban tartják az ellenségesen viselkedő nagyhatalom állampapírjai helyett.

Likvid, de mennyire?

Az amerikai állampapírokat a világ leglikvidebb értékpapírjának tekintik, miután összesen 21,3 ezermilliárd dollár értékben bocsátottak ki ilyen papírokat, ennyi az amerikai államadósság (összehasonlításképpen: a legnagyobb kapitalizációjú tőzsdei részvények csak közelítik az ezermilliárd dollárt). Piaci szereplők a CNBC-nek azt nyilatkozták, hogy az orosz tétel nem viseli meg a piacot (bár, ha ilyen gyorsan adják el, azért lenyomhatja az árat, amit az is mutat, hogy a 10 éves kötvény hozama sokéves csúcsra emelkedett).

Azt azonban elismerik, hogy ha Kína vagy Japán kezdene kitárazni, akik jóval ezermilliárd dollár fölötti mennyiséget tartanak, az már gondot okozna. Japán esetében ennek nincs sok realitása, de Kína esetében, akit az amerikai elnök igencsak felbőszített az egyoldalúan kivetett kereskedelmi vámokkal, előfordulhat, hogy az amerikai állampapír kitettség csökkentése mellett döntenek.

Nincs párja

Jelenleg 6,2 ezermilliárd dollárnyi amerikai államkötvény van a főbb külföldi tulajdonosoknál (elsősorban országok kincstárainál), ez majdnem harmada a teljes állománynak. Ez a legfőbb tartalékeszköz a devizatartalékokon belül, már csak azért is, mert ebből van messze a legtöbb a világon, kockázatot pedig lényegében senki nem látott benne eddig.

Ha ez Európai Unió egységesen tudna kötvény kibocsátani (ehhez lényegében közös fiskális politikára, azaz közös pénzügyminisztériumra lenne szükség), akkor akadna versenytársa az amerikai papíroknak.  Így viszont csak külön német, olasz, spanyol stb. kötvény van, ráadásul az amerikaival összemérhető kockázatúak, mint a német, az osztrák vagy a holland, elképesztően alacsony hozamok mellett forognak, ami a 10 éves papírok estében fél százalék, míg ugyanez az amerikainál 3 körül van.

Így zajlott

Nézzük ezek után, milyen volt a hozamalakulás az elmúlt időszakban, különösen az orosz eladások ideje alatt.

10 éves amerikai államkötvény hozama, 5 hónap
10 éves amerikai államkötvény hozama, 5 hónap

Amint a grafikonon láthatjuk, márciusban 2,9 százalék körül volt a hozam, majd a hónap végén hirtelen lecsökkent 2,75-re, vagyis az ár emelkedett. Itt tehát nyoma sincs az orosz eladásoknak, ellenben áprilisban meredek emelkedés következik a hozamban 3 százalék fölé, onnan jön egy kis korrekció, majd május közepén egy újabb meredek ugrás 3,15-ig, ami 7 éves csúcs! Ebben már jócskán lehetett szerepe a gyors orosz eladásnak, utána mindenesetre gyors visszaesés következett, és a szint azóta is 3 százalék alatt van.

10 éves amerikai állampapír hozama, májusban 7 éves csúcs
10 éves amerikai állampapír hozama, májusban 7 éves csúcs. Vajon az oroszok voltak?

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás