Friss árfolyamok >>

Melegen ajánlás érkezett felülről – inkább a szuper-államkötvényt vegyük, mint a másikat?

2019. július 12. 17:10:00 – Eidenpenz József
A PMÁP államkötvények egy részénél megemelték a visszavásárláskor alkalmazott levonást, ami ezeket kevésbé vonzóvá teszi. Lehet, hogy az új szuperállampapírt akarják ezzel vonzóbbá tenni? Vagy csak azt akarják, hogy a csökkenő infláció miatt kevesebb PMÁP-ot lökjenek el maguktól az emberek?

(Fotó: ÁKK)
(Fotó: ÁKK)

A pénzügyi szférában újabban “melegen ajánlásnak” nevezik az MNB ajánlásait, mert elvileg ugyan nem kötelezőek, de kellemetlen lehet, ha valaki nem követi azokat. Most mintha hasonló jelzés érkezett volna az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírral (PMÁP) kapcsolatban is, legalábbis a rövidebb futamidőkre.

Az Államkincstárban ugyanis azon kötvények visszaváltáskori árfolyamát, amelyeket most is lehet kapni, egy százalékponttal 98 százalékra csökkentették. (Plusz a felhalmozott kamat.) Ez kettő papír, a három éves 2022/L és az öt éves 2024/J árfolyamát befolyásolja.

A korábban kibocsátott PMÁP-ok visszaváltási ára egyelőre maradt 99 százalék. Ugyanannyi maradt a PEMÁP eurós államkötvény visszaváltási ára, valamint a már nem kapható Bónusz kötvénysorozat és a két éves államkötvények ajánlatai is. A fél éves és egy éves lakossági kincstárjegyek többségét változatlanul 99,5 százalékon veszik vissza. (Kivéve a legrövidebbeket.)

Kevesebb vétel vagy kevesebb visszaváltás?

Mit jelent ez? Miért pont ennél a két kötvénynél volt változás? Erre többféle magyarázat lehet. A megemelt díj csökkentheti ugyan a PMÁP-ok iránti keresletet, de csökkentheti a már eladott papírok visszaváltására való hajlandóságot is.

Az egyik magyarázat, hogy úgy általában, legalábbis rövidebb távú befektetéseknél, az új, öt éves, fix kamatozású MÁP Pluszt (a “szuperkötvényt”) ajánlják ezzel melegen a vevőknek. Ez talán a legvalószínűbb forgatókönyv.

Az infláció a ludas?

Egy másik, hogy most jött a héten egy inflációs adat, ami alacsonyabb volt, mint a korábbi (3,9-ről 3,4-re esett az ütem). Elmaradt az elemzői várakozásoktól is. Lehet, hogy attól tartanak, ez a PMÁP-ok körében eladási hullámhoz vezethet. Főleg, ha a következő adatok is alacsonyak lesznek.

Az is lehet, hogy csak azt ajánlják ezzel, ne ugráljanak az emberek túl sokat egyik állampapírból a másikba. Bár ennek ellentmond az, hogy a MÁP Pluszt a többihez képest gálánsan magas áron, a névérték 99,75 százalékán bármikor eltaszíthatjuk magunktól. Ennek emelkedő inflációs adatok esetén lenne nagy jelentősége.

Lecserélni a régieket?

A június 1-je előtt kibocsátott állampapírokat, főleg a hosszabb futamidejűeket egyébként érdemes lehet eladni és másikra cserélni. Az újabb sorozatoknál, legyen az az említett két inflációkövető PMÁP vagy a MÁP Plusz, ugyanis nincs kamatadó. (Erről itt írtunk.)

A PMÁP-okra egyébként 2017 januárjáig egységesen 98 százalékos visszavásárlási árat hirdettek, azóta pedig folyamatosan 99 százalék volt. Csak a MÁP Plusznál vannak olyan időszakok, amikor névértéken, levonás nélkül lehet visszaváltani. A többi állampapírnál az állam saját döntése alapján jegyez árat, állapítja meg az árfolyamot.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás