Friss árfolyamok >>

A nap grafikonja: a szuperkötvényt a nyaralók kevésbé vették

2019. augusztus 8. 15:45:00 – Eidenpenz József
Lassan csökkenő tendenciát mutat a MÁP Plusz kötvények jegyzési eredménye, aminek több oka is elképzelhető. Az első hetekben magas volt a korábbi papírok lecseréléséből származó pénzek hatása, de a nyaralási szezon hatása is jelentős lehet.

Ha nagyon pozitívak akarunk lenni, akkor a MÁP Plusz, a “nemzeti kötvény” állománya soha nem látott szintre emelkedett a múlt héten is. Ha meg ironikusak, akkor azt is mondhatjuk, hogy még soha nem jegyeztek belőle ennyire keveset, mint legutóbb.

Tény, hogy amint a grafikonon látható, a heti jegyzési mennyiség lassacskán csökken, trendjében lefelé tart. Aminek több oka is lehet: egyrészt nyár van, sokan nyaralnak. Ilyenkor a gazdasági aktivitás gyérebb, de a megtakarításokból is többet elköltenek. Sok pénzintézet korábban ilyenkor a szokásos értékpapír-jegyzéseket is felfüggesztette.

Ugyanakkor az összes lejegyzett mennyiség, az állomány folyamatosan nő, a múlt hét végéig 1499 milliárd forintra rúgott. Hogy ebből mennyi bizonyul friss pénznek, és mennyi a régebbi állampapírok átcsoportosítása (amelyek helyett veszik a MÁP Pluszt), majd a későbbi adatokból derül ki. (A júniusi helyzetről itt írtunk.)

Az első pár hét magas értékei részben amiatt születtek, hogy a “kamatadó-rendelet”, a törvénymódosítás kivette az adózásból az állampapírokat. De csak a június 1-je után kibocsátottakat. Így a régebbi papírokat nagy mennyiségben adták el (vissza), és vettek belőlük újakat. Ráadásul meg is szűntek más lakossági állampapírok, mint a két éves vagy a fél éves.

Az új “szuperkötvény” mindenképpen sikeres, ezt a toronymagas hozam (maximum 4,9 százalék) fényében nem vonja kétségbe senki. De hogy valójában mennyire, az majd a rendkívüli hatások – adózási átcsoportosítás, nyári pangás – elmúlta után derül ki igazán.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás