Friss árfolyamok >>

Állampapír / Kötvény

Bejött a jóslat: tényleg megugrottak a hozamok

Izgalmas volt a befektetők számára az elmúlt egy hét.

Ma délelőtt úsztunk meg egy nagy összeomlást?

A tegnapi kisebbfajta pánik mára elült a piacokon, jobban vették az olasz állampapírokat, mint a legutóbbi aukción, az olasz részvények is emelkednek. Eközben az olasz politikusok tovább veszekszenek, megegyezésnek semmi jele, az újabb választások hónapokig is kitolódhatnak. Nagyon forró lesz 2018 hátralevő fele?

Titokzatos vevő a magyar állampapírokra: kinek lehet ennyi pénze?

Két hónap alatt több mint 126 milliárd forinttal ugrott a nonprofit intézmények állampapír-állománya - kinek lehet ennyi pénze a szektorban?

Emiatt ér lassan egyre kevesebbet a pénzed

Az infláció növekszik, a kamatok stagnálnak vagy csökkennek. Ez azt eredményezi, hogy az utóbbi egy évben nulla körül volt az elérhető maximális reálkamat, de az is csak adó előtt. A következő egy évben még rosszabb a kilátás. Inflációkövető kötvénnyel lehet trükközni.

Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

Jé, valaminek emelték a kamatát – de kinek jó ez?

A Bonus államkötvényeket jóval kevésbé vásárolják, mint az inflációkövető Prémiumokat, ami érthető is, mert bizonytalanabb a várható reálhozam. Jelenleg nulla százalékos a mögöttes kincstárjegyek hozama. De kamatprémiumuk magas, nemrég még emelték is, és egyszer még fordulhat a kocka.

Az infláció megeszi a kamatot – érdemes még takarékoskodni?

Az infláció tavaly átlagosan 2,4 százalékos volt, az egy éves állampapír azonban már régen csak két százalékot fizet. Az inflációkövető kötvények kamata sokkal jobb, ám egyre lejjebb veszik a kamatprémiumot, és legalább három évre kell befektetni.

Heves hozamemelkedés indult – a magyar kamatszint is megmozdult

Régóta várt, de eddig be nem következő folyamat szemtanúi lehetünk: a befektetők már nem elégednek meg a nevetségesen alacsony, esetenként negatív kötvényhozamokkal, már igénylik a normálisabb kamatszinteket. Heves eladások indultak a kötvénypiacon, komoly hozamemelkedés zajlik, lehet, hogy ez csak a kezdet?

Sokasodnak a jelek, valami nagy feszültség van a mélyben

A napokban valami megmozdult a kötvénypiacon, amivel a kisbefektetők rendszerint keveset foglalkoznak, de óriási összegek forognak ott. A kötvénypiac felborulása akár világgazdasági válságot is beindíthat, kormányokat vagy egész országoknál hatalmasabb nagyvállalatokat tehet tönkre, és átgyűrűzhet a részvénypiacokra is.

40 éve nem volt ilyen a magyar államadósságban, mint ami most jöhet

Egyre kevesebb a külföldiek aránya, jövőre évtizedes rekord dőlhet meg.

Vargáék bejelentették: jövőre jön az új eurókötvény

A belföldi eurókötvényt a forint államkötvény aukcióhoz hasonló rendszerben bocsátja majd ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Leleplezte Á. András zseniális bűntényét egy postai dolgozó

Van, aki pénzt hamisít, van, aki egészen mást.

Elkapkodtak 44 milliárd forint magyar állampapírt

Kétszer több állampapírt vitte piacra az ÁKK, mint szokott a 3 hónapos diszkont kincstárjegyek mai aukcióján. A túljegyzés két és félszeres lett.

Lesznek, akik nemsokára öt százalék feletti kamatot kapnak a pénzükre

Az inflációkövető államkötvények kamatprémiuma sokat csökkent az utóbbi időben, de még így is jobbak, mint a fix kamatozású papírok. Ha az infláció megnő, a korábbi évi három százalék helyett négy-öt százalék lehet a kamatozása ezeknek a papíroknak. De ez sem a kánaán, régen minden jobb volt?

Rögtön látszik Matolcsyék döntése – ezt válaszolták a befektetők

Több kötvényt adott el az ÁKK, vele nagyot csökkent a hosszú lejáratúak hozama.

Beragadt hozam mellett ment el a magyar állampapír

Kétszeres túljegyzés mellett maradt a hozam a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukcióján.

Hova tűntek a befektetők a mai aukcióról?

Csökkentett értékesítés mellett nőtt a hozam a 12 hónapos diszkont kincstárjegy (dkj) aukcióján.

Nagyon vitték a magyar állampapírokat

21,5 milliárd forinttal több állampapírt adott el az ÁKK.

40 milliárd forint lett, maradhat? Így ment a magyar állampapír

Nőtt a hozam a 3 hónapos diszkont kincstárjegy mai aukcióján.

Szabadságra mentek a befektetők – ki vett magyar állampapírt?

A nagy érdeklődés elmaradt a 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukióján.