Friss árfolyamok >>

Uniós pénzben fürdőztek a magyar cégek, de ennek a világnak vége

2018. augusztus 29. 08:30:00
Elkényelmesedtek az uniós pénzbőségtől a magyar vállalkozások, ideje a szemléletváltásnak - új korszakba értünk, amikor a cégeknek több felelősséget kell vállalniuk, az államnak pedig jobban védenie a tisztességes vállalkozásokat a csalóktól, véli Gablini Gábor.

Gablini Gábor - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Gablini Gábor - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Nagyobb kockázatot kellene vállalnia az uniós pályázatokon elkényelmesedő vállalkozói körnek, ám a cégek joggal várják el, hogy az állam cserébe hatékonyabban lépjen fel a piacukat romboló adóelkerülőkkel szemben – mondta Gablini Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke a Világgazdaságnak.

Uniós pénzből könnyű volt - ideje felébredni

Gablini szerint az elmúlt években az uniós pályázati rendszer elkényelmesítette a vállalkozói kört. A válság idején az EU-pénzek több ezer kkv túlélését biztosították, ám most, az új helyzetben már nemcsak hiba, hanem bűn is, hogy nem a jövőt megalapozó befektetésekre mennek el a pénzek, nem a célokhoz keresnek forrásokat a vállalkozások, hanem a pályázati pénzekhez igazítják, hogy mit is csinálnak. Emellett sokszor a legkecsegtetőbb ötlet sem ér semmit, ha nincs meg a megfelelő kapcsolat.

A gyáriparosok szövetsége támogatja, hogy a jövőben előtérbe kerüljenek az olyan megoldások, amelyeknél érdemi kockázat van. Szigorúbbá kell tenni az elszámolásokat, növelni az újrafelhasználható visszatérítendő támogatások körét, és azt is hangsúlyosabbá tennénk – a felelős pályázások érdekében –, hogy bukás esetén a cégek ne csak a pályázati pénzt, hanem részben saját vagyonukat is kockáztassák - mondta Gablini.

Elég az ügyeskedő vállalkozókból - az állam tartassa be a szabályokat mindenkivel!

A MGYOSZ alelnöke szerint a hátunk mögött kell hagyni a rendszerváltás utáni ügyeskedő, a szabályzók közt szlalomozó időket, amiért a vállalkozó szó még ma is pejoratívan cseng, holott ezerszer bebizonyosodott: a társadalomnak szüksége van erre a nyüzsgő, nyughatatlan rétegre.

A mikro-, kis- és középvállalati szektor vállalkozásainak jó része csalódott, mert bár születtek elismerésre méltó és szép eredmények a gazdaság fehérítése érdekében, még e szabályozók sem alkalmasak arra, hogy hatásosak legyenek az illegális tevékenységet végzőkkel szemben. Márpedig a zavarosban halászók nem a multik, hanem a mindennapi megélhetésükért küzdő kkv-k lehetőségeit szűkítik be. Az utóbbiak épp ezért várják el az államtól, hogy a szabályokat mindenkivel szemben tartassa be, és az adózókat védje az illegális szereplőktől - mondta a Világgazdaságnak Gablini.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás