Friss árfolyamok >>

Tényleg az adóhatóság dönti el, mi számít bevándorlás-propagandának?

2018. június 19. 17:28:00
A Stop Soros törvényből kikerült, most az adótörvények között mégis megsarcolják a civil szervezeteket. Az adóhivatal dönti el, hogy valaki propagandatevékenységet folytat, vagy nem - és nem az illegális bevándorlás, hanem általában véve a bevándorlás támogatása (?) jelent majd alapot a különadózásra.

A kormány javaslata szerint bevándorlási különadót kell fizetnie a bevándorlást segítő szervezeteknek, ezt is tartalmazza az Országgyűlés elé ma kerülő adótörvény - tájékoztatta a Privátbankár.hu szerkesztőségét a Pénzügyminisztérium.

Azt írják: a migránsok betelepítését tiltó alkotmánymódosítás és az illegális migráció szervezését büntető Stop Soros törvénycsomag mellett adópolitikai eszközökkel is fel kívánnak lépni a migráció szervezése ellen.

Az indoklás szerint az illegális migráció elleni védekezés jelentős pénzügyi terheket jelent a magyar költségvetésnek, így közvetve a magyar embereknek. Ezért a kormány azt javasolja, hogy a közteherviselés jegyében a bevándorlást segítő szervezetek fizessenek bevándorlási különadót, amelynek mértéke 25 százalék. A bevándorlási különadóval kapcsolatos feladatok - mint ahogyan minden adóval kapcsolatos feladat - az adóhivatal hatáskörébe tartoznak majd.

Tényleg az adóhivatal dönti el, mi számít propagandának?

A törvényjavaslat felkerült az Országgyűlés honlapjára. Eszerint a különadót a bevándorlást segítő tevékenység magyarországi végzésének anyagi támogatása vagy Magyarországon székhellyel rendelkező szervezet bevándorlást segítő tevékenységének anyagi támogatása után kell fizetni, a támogatás 25 százalékát kell befizetni a költségvetésbe.

A nagy kérdés, hogy mi a "bevándorlást segítő tevékenység" - a tervezet szerint ennek minősül minden olyan program, akció, tevékenység, amely közvetlenül vagy közvetve előmozdítja a bevándorlást (az emberek véglegesnek szánt áttelepülését lakóhelyük szerinti országból másik országba, ide nem értve a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi I. törvény 1. § (1) bekezdés szerinti eseteket), és

a) média kampányok, média szemináriumok folytatása, és az abban való részvétel;

b) hálózatépítés és működtetés;

c) bevándorlást pozitív színben feltüntető propaganda tevékenység

keretében valósul meg.

Ezeket a pontokat kellően rugalmasan lehet majd ráhúzni bármilyen szervezetre; külön érdekes, hogy nagy általánosságban a bevándorlás (nem korlátozva az illegális bevándorlásra) pozitív színben történő feltüntetését tekinti külön megadóztatandónak a jogszabály-tervezet egy olyan országban, amelynek jó félmillió állampolgára él és dolgozik külföldön. Ahogy az is érdekes, hogy az adóhatóságnak kell rendelkeznie olyan kompetenciával, amely képes eldönteni egy tevékenységről, hogy az propaganda vagy csak sima tájékoztatás.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás