Friss árfolyamok >>

Mostantól az adóhatóság számolja, hány kávét és kólát ittunk

2018. június 30. 08:51:00
Július 1-jétől már csak olyan étel- és italautomaták üzemeltethetőek, amelyeket felszereltek automata felügyeleti egységgel (AFE). A NAV ezzel nyomon követheti az automaták forgalmát.

Egy kólaautomata, ami Kőbányait és Borsodit is ad - egy közelebbről meg nem nevezett magyar településen. Olvasónk fotója
Egy "kézműves" kólaautomata, ami Kőbányait és Borsodit is ad - egy közelebbről meg nem nevezett magyar településen. Vajon bekötik a NAV-hoz? Olvasónk fotója.

Az AFE beszereléséről, működtetéséről és összekötéséről az adóhivatal informatikai rendszerével a Magyar Posta gondoskodik felügyeleti szolgáltatóként. Az automataberendezések üzemeltetői gépenként 120 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást igényelhettek a telepítés költségeire.

A NAV szerint a rendszer az automata üzemeltetőjének is előnyös, hiszen a bevételek alakulása mellett az is kontrollálható, hogy mikor kell feltölteni a készüléket.

Az étel- és italautomaták piacán bevezetett új rendszer az online pénztárgépekhez és az elektronikus közúti árufuvarozási ellenőrzési rendszerhez hasonlóan az adóbevételek növelését, a gazdaság fehérítését szolgálja.

Kevesebb lesz az automata és sokkal drágább lesz minden

A Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség korábban arról írt: a Magyar Posta számításai szerint minden működő automatába határidőre bekerülhet az AFE, de szerintük is előfordulhat - elsősorban a régebbi vagy egyedi típusú készülékeknél -, hogy az AFE-k beszerelésekor műszaki-technikai problémák lépnek fel, amelyek kezeléséhez idő kell. A Magyar Ital- és Áruautomata Szövetséghez a tagjaitól érkezett visszajelzések szerint azonban a legmodernebb automatáknál, illetve a bankkártya olvasóval felszerelt gépeknél is adódnak műszaki problémák. Ez nagyságrendileg az automaták mintegy 20%-át érintheti. Emiatt jelentősen csökkenhet a kihelyezett ital- és élelmiszer automaták száma - írta a szövetség.

Az automatákból vásárlók (azon kívül, hogy az automaták egy része eltűnik az addig jól megszokott helyekről) jelentős árváltozásra is számíthatnak. A pénztárgépek költségeihez képest kb. négyszer drágább az egy hónapra eső díj – mintegy 8 500 forint -, amit az üzemeltetők minden egyes automataberendezés után fizetnek. Tehát miközben az adóbevételek vélhetőleg növekednek, a piac szereplőinek – vásárlóknak és a vállalkozásoknak - kell minden terhet viselniük.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás