Friss árfolyamok >>

Mi az a faktorálás, és mi az ügymenete?

2019. május 25. 12:15:00
Elég sok cég életét keseríti meg az a tény, hogy vannak olyan területei a gazdaságnak, melyekben a halasztott fizetés teljesen normális és elfogadott. Ennek ellenére nem praktikus annak szempontjából, aki a számlát kiállította.

Ettől még megvan az értelme és a logikája, de alapvetően likviditási problémákat okozhat.

Azt szokták mondani, hogy minden zárhoz van kulcs, a mi esetünkben ehhez a problémához is van megoldás. Mégpedig a faktorálás.

Aki pedig szakértője ennek a “kulcsnak”, az a BÁV Faktor szakértő csapata. Készséggel állnak olyan cégek rendelkezésére, akik már likviditási gondokkal küzdenek, vagy pedig nincsenek ilyen gondjaik, csak szeretnének még hatékonyabb cash-flow áramlással működni, fejlődni, gyarapodni.

Nézzük meg, mi a menete ennek a folyamatnak!

Az első lépés az, hogy a faktorcég meg fogja vizsgálni az ön vevőinek a körét, illetve konkrétan azt, azokat, akiknek a kiállított számláit szeretné faktoráltatni. Ez biztosítja a faktorcégnek és önnek is azt, hogy az igényelt összeg mindenki számára kifizetésre kerüljön.

Ha mindent rendben talál, meg is történhet a szerződés megkötése. Akár keretszerződés is születhet, ha ön úgy dönt, hogy folyamatosan szeretné az adott cég részére kiállított számlákat faktorcéggel finanszíroztatni.

Ekkor akár a számla 80-90%-át is utalhatja az ön számlájára a BÁV Faktor. Ebből az összegből mindössze a faktordíj kerül levonásra, mely a bruttó számla összegére vetített 0,5-2,5 százalék szokott lenni. Még az is lehetséges, hogy ön ezt az összeget már a szerződéskötés napján megkapja.

Így könnyebben teljesíteni tudja a megrendelést, vagy biztosítani a szolgáltatást. Teljesítés után pedig megkapja a fennmaradó összeget is, amelyből már csak a faktoring kamat kerül levonásra. Ez az összeg az EURIBOR vagy a BUBOR, mely a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb aktuális összege plusz a kamatfelár, amely egy előre meghatározott összeg az önnel való szerződés megkötésekor.

Miért jó ez a konstrukció?

●     Mert olyan vállalkozók is igénybe tudják venni, akik egyéb banki hitelt nem kapnak.

●     Azért, mert a hitelbírálat folyamán valamin elbuknak, vagy pusztán vállalkozásuk viszonylag új, és nem rendelkezik elég pénzügyi történettel.

●     Olyan megbízást is el tud vállalni, melyet alapvetően pénzügyi helyzete miatt nem tudna, mert nincs megfelelő tőke egy nagyobb megrendelés teljesítéséhez.

●     Mert a pénz áramlását fel tudja gyorsítani, ezáltal növekedésre, terjeszkedésre van lehetősége.

Legyen naprakész a pénzvilág lehetőségei terén, mert a legtöbb problémára van megoldás, ha az ember kellően tájékozott. A BÁV Faktor csapata Magyarországon a legnagyobb független faktorcég, több mint 10 éves tapasztalattal, szakértelemmel. Pénzügyi szolgáltatásaikkal Önnek is hasznos tanácsadói, finanszírozói lehetnek.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás