Friss árfolyamok >>

Lassul a tömeges magyar cégpusztulás - közel már a megtisztulás?

2018. okótber 5. 08:09:00
Kevesebb vállalkozást töröltek az elmúlt hónapokban, de a cégbázis tovább zsugorodik. Ez nem feltétlenül baj, sőt!

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Az idei harmadik negyedévben mintegy 8500 céget töröltek, ez körülbelül 8 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakában feljegyzettől - derül ki az Opten céginformációs szolgálat friss jelentéséből, amelyet a Világgazdaság idézett pénteken. A cégalapítások száma ugyanakkor változatlanul elmarad ettől, az elmúlt negyedévben 6700 volt.

Az alapítások száma 6 százalékkal növekedett az előző évihez képest, így az évek óta tartó csökkenési trend enyhülni látszik.

A jelentés szerint szeptember végén 526 ezer cég működött az országban, de közülük 50 ezer már valamilyen megszüntetésre irányuló eljárás alatt áll, ezen belül 53 százalék a kényszertörlési eljárások aránya. A végelszámolások száma 1701 volt, a lap szerint ez "a negyedév talán legpozitívabb híre".

Pozitív lehet általánosságban a cégtörlés is, hangozzon elsőre bármilyen vészjóslóan. Az Opten három évvel ezelőtt is beszámolt a magyar vállalkozások tömeges megszűnéséről - ami akkor még a mostaninál jóval nagyobb volumenben történt -, de azt is igyekeztek leszögezni, hogy ezzel a hazai cégvilág megtisztulhat. A megszűnő társaságok java része aligha fog hiányozni a gazdaságból: itthon még mindig szétaprózott és olykor kusza a tulajdonosi struktúra, ez pedig nemcsak a többi piaci szereplőnek, de az államnak is gondot okoz. Erről bővebben itt olvashat.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás