Friss árfolyamok >>

Hátborzongató körülmények: hogy lehet élelmiszert gyártani ekkora mocsokban?

2018. május 2. 08:42:00
Újabb horrorképek érkeztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól.

Forrás: Nébih
Forrás: Nébih

Egy főváros közeli kistermelő állattartó telepein és gazdaságában tartottak ellenőrzést a Nébih szakemberei. Az ellenőrök a két helyszínen összesen 89 háziállat forgalmi korlátozását, 530 kg élelmiszer és több mint 2000 kg élelmiszer-hulladék forgalomból való kivonását rendelték el azonnali hatállyal.

Jelöletlen állatok és gyanús élelmiszerek

A Budapest közelében található két telephely egyikén több állatfajt is bejelentés nélkül tartottak: a dokumentumok szerint csak juhokkal foglalkozó telepen 56 sertést, 5 szarvasmarhát és 3 kecskét is találtak az ellenőrök.

A két helyszínen 9 jelöletlen állat is akadt, ezenkívül az állatok állategészségügyi státuszát igazoló diagnosztikai dokumentumokat sem tudta bemutatni a kistermelő. Tekintettel arra, hogy az állatok egészségügyi állapota ismeretlen, a hatóság a sertések, szarvasmarhák, juhok és kecskék összes egyedére azonnali hatállyal elrendelte a forgalmi korlátozást.

Tovább bővítette a szabálysértések körét, hogy a kistermelő által előállított élelmiszerek jogszabályban előírt nyomon követése és eredetének igazolása nem volt biztosítva. A Nébih ezért 22 tételt, azaz összesen 530 kg élelmiszert vont ki azonnali hatállyal a forgalomból.

A telep tulajdonosa a helyszínen fellelt, több mint 2000 kg ismeretlen eredetű élelmiszer-hulladékot – a jogszabályi tiltás ellenére – a sertések etetésére használta fel, ezért az ellenőrök azonnali hatállyal elrendelték annak forgalomból való kivonását. Az érintett kistermelő nevét itt lehet megnézni. >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás