Friss árfolyamok >>

Megvan, hány állást szüntetnek meg a minisztériumokban

2018. okótber 26. 08:29:00
Nem engedik el a közel 7000 ezer potenciális érintett kezét.

Tanácsadók, valamint külön programiroda segíti majd azokat a minisztériumoknál és háttérintézményeknél dolgozókat, akiknek a következő időszakban megszűnik az állásuk.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülését követően a Magyar Időknek elmondta, hogy a korábban emlegetett létszámnál jóval kevesebb embert érint a leépítés.

Nem mindegyik állás betöltött

Az érdekegyeztető fórumon elhangzottak szerint a mintegy 36,5 ezer státus 18,6 százalékát tervezik megszüntetni, ez 6810 álláshelyet jelent. Ennek átlagosan - minisztériumonként - 10 százaléka ugyanakkor jelenleg is betöltetlen, így a pontos létszámadatok egyelőre nem ismertek, a becslés szerint 2-4 ezer embert érint a lépés.

Egyelőre még a munkavállalók sem tudják, kiket érint ez, mivel az erről szóló kormányhatározat még nem jelent meg, másfelől a minisztériumok és az egyéb háttérintézmények sem közöltek konkrétumokat. Ráadásul gördülő létszámszűkítés várható, tehát a pozíciók megszüntetése hosszabb távú folyamat lesz.

Sem a pontos státuszokra, sem a munkavállalók életkorára nincs egységes iránymutatás. Amennyiben szükséges, újabb, akár átmeneti státuszok is létrejöhetnek, ha a következő időszakban ezt megkövetelik a feladatok.

Mészáros Melinda arról is beszélt, új kormánytisztviselőkre vonatkozó törvény léphet hatályba, ám ennek tervezete még nem ismert. Jövőre várha­tóan átlagosan 25-30 százalékkal emelkedik a kormánytisztviselői illetmény, ám ezt differenciáltan kapják a munkavállalók. A szakszervezet álláspontja szerint ha mindenképpen szükséges a létszámszűkítés, akkor üdvözlendő, hogy az állam tovább gondoskodik az érintettekről. Ezért a Liga felajánlotta az együttműködését a leépítésben érintettek minél könnyebb elhelyezkedése érdekében.

Az érintetteket a Karrier híd program segítségével integrálnák nemcsak a magánszférába, de a költségvetési szféra azon területeire is, ahol a munkájukra nagy szükség lenne.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás