Friss árfolyamok >>

Megvan a megoldás a hiányzó építőipari munkások problémájára?

2018. december 8. 07:01:00
Másutt is gond a munkaerő-hiány az építőiparban, ezért fokozottan törekszenek arra, hogy az emberi munkát robotokkal helyettesítsék. Ennek több útja van, lehet a robotot az építkezésre vinni, és lehet az építkezést a gyárba telepíteni.

SAM 100, a félautomata robotkőműves
SAM 100, a félautomata robotkőműves (Youtube)

Az építőiparban a robotokat eddig inkább csak részmunkákra használták, mint egyes anyagok mozgatása vagy mérési feladatok, és emberek távirányították ezeket – írta a német Heise.de technológiai aloldala. Ám a munkaerő-hiány sok országban arra kényszeríti a cégeket, hogy túllépjenek ezen, és “autonóm”, teljesen automatizált, önállóan cselekvő robotokat fejlesszenek.

Az építőipari robotok előtt eléggé nagyok a kihívások, mert az építkezések, azok környezete nagyon különböző lehet. Meg kell oldani a könnyű szállítást, és a készülékeknek bírniuk kell a koszt, az időjárás megpróbáltatásait, nem úgy, mint a gyárakban használt klasszikus robotoknak.

Már sok éve kísérleteznek ezen problémák megoldásával, az egyik eredmény egy falazórobot, amely hatszor annyi téglát rak egy nap alatt, mint egy emberi kőműves. (SAM100, lásd a képet és a Youtube-videót.) Egy másik a hasonló célú készülék az ausztrál Hadrian.

A másik út, amikor nem a robotokat viszik az építkezésre, hanem az építkezést a gyárba, vagyis előregyártott panelekből dolgoznak. Az ICON nevű amerikai startup „The Vulcan“ nevű, a három dimenziós nyomtatókhoz hasonlóan működő technikája kevesebb, mint 24 óra alatt állít elő 4000 dollárért (1,1 millió forint) kisebb lakóházakat.

Más cégek üveg– vagy szénszálas modulokból gyártanak le előre egész épületeket. Ám ezeket a modulokat a helyszínen össze kell állítani, és bizonyos típusú épületeknél, például sok emeletes házaknál nem alkalmazhatók.

Az amerikai MIT Mediated Matter Group most új technológiával állt elő, ahol “fiberbots” névre keresztelt, henger alakú robotok gyantával átitatott üvegszálból építkeznek a helyszínen. A gyantát UV-lámpával keményítik meg a robotok, rétegenként, majd minden réteg után  egyre feljebb haladnak.

Ezek a robotok egyelőre csöveket építenek, de továbbfejlesztésüktől azt remélik, hogy a mesterséges intelligencia segítségével nem várt helyzetekre is fel lehet őket készíteni, és a világűrben is bevethetők lesznek. (Kína mélytengeri robotjairól itt írtunk.)

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás