Friss árfolyamok >>

Ha nem tudsz németül, 300 euródba kerülhet

2018. június 1. 16:31:00
Ausztriában az új kormánykoalíció megkezdte választási ígéreteinek átültetését a gyakorlatba, ami menekülteket, magyar vendégmunkásokat is érint. Kevesebb lesz a segélyezés, főleg a külföldieknek, és alaposan átalakítják a társadalom-biztosítást. Nyelvtudást fognak követelni. Felborulhat az osztrák munkavállalók békéje, tiltakozások jöhetnek.

Bécs, Főpályaudvar
Bécs, Főpályaudvar

“Kényes reformok Ausztriában – Sebastian Kurz megkezdi az átalakítást” – címmel tudósít a német N-Tv.de. A választási kampányban az új jobbközép miniszterelnök azt ígérte, hogy átalakítja Ausztriát, sőt “új Ausztriát épít”.

Az ÖVP-FPÖ koalíció azonban az első fél évben inkább csak a homlokzatot csinosította, a tartópillérekhez nem nyúlt. Azaz a mélyreható reformok még nem jöttek el, de ezen a héten a miniszerelnök begyorsulni látszik. Két nagy projektről van szó: a társadalombiztosítás központosításáról és az egyfajta minimális ellátásként, jövedelemként működő alapsegély, a “Mindestsicherung” átalakításáról.

A legfontosabb a tervekben talán az, hogy aki nem tud legalább B1 szinten (egy erős alapfokon, lásd a cikk végén a keretest) németül, az 300 euróval kevesebbet segélyt kap majd, mint a lehetséges maximális 863 euró. Állítólag e tervezettel kapcsolatban a kormány hosszasan vitatkozott, és ez már egy enyhébb, felpuhított változat. Ennek ellenére sok jogász fenntartásait fejezi ki.

Kazánkovácsok és nőgyógyászok

Ami a másik fő pillért illeti, Ausztriában jelenleg 21-féle társadalombiztosítás van, ebből ötöt szeretnének csinálni. A Wikipedia alapján külön biztosítási szervezete van az ipari, a mezőgazdasági dolgozóknak, a közalkalmazottaknak, a vasutasoknak és a bányászoknak, a jegyzőknek (!), az egyes osztrák szövetségi tartományoknak és egyes nagyvállalatoknak is.

Ausztriában azonban a munkavállalók és a munkáltatók közötti “hatalmi egyensúly” ezzel felborulhat a német weboldal szerint, ami még Kurz saját pártján belül is ellenállást válthat ki. Hasonló tiltakozások várhatók, mint Emmanuel Macron franciaországi reformjai ellen.

Szociális bevándorlás?

Az ÖVP-FPÖ koalíció főként migráció-ellenes retorikájával nyerte meg a választásokat. A “szociális ellátórendszerbe való bevándorlás” megállításáról beszéltek. Ennek ellenére a szociális ellátások csökkentése a “bennszülött” osztrákokat is érinti, csökkenne a gyerekek után járó támogatás. Három gyerek esetén 2600 euróról 2200 euróra (Mindestsicherung). Ez főleg a legszegényebbeket sújtja.

Ez vár a magyarokra

A menekültstátuszra nem jogosult, vagy még nem kapott menekültek jóval alacsonyabb ellátást kapnának (a Mindestsicherung helyett a Grundsicherung nevűt). Az EU-ból jövő külföldiek, köztük a magyarok pedig öt év munkaviszony után kaphatnak segélyt.

Akinek menekültkérelmét pozitívan bírálják el, az megkapja a Mindestsicherung-ot, de csak annak alacsony 563 eurós minimumát. Emellett kitaláltak egy 300 eurós segély-bónuszt az alapiskolát elvégző osztrákok számára, amelyet a külföldiek akkor kaphatnak meg, ha B1-es német vagy C1-es (felsőfokú) angol tudásuk van.

Egymilliárd vagy pár millió?

Jogászok szerint ez nagy valószínűséggel ellentétes az európai joggal, egy EU-irányelvvel, amely tiltja a menedéket kapott külföldiek hátrányos megkülönböztetését.

Abból a reformból, amely a 21 társadalom-biztosítási szervezetből ötöt csinál, egymilliárd eurós megtakarítást várnak 2023-ig. Többek között abból, hogy a funkcionáriusok létszámát 2000-ről 400-ra csökkentenék. Az ellenzék szerint ennek a megtakarításnak csak töredéke várható, évi hárommillió euró.

Ausztriában eddig a munkavállalók pozíciói, a szakszervezetek erősek voltak, és nem is nagyon fordult elő, hogy tiltakozások, sztrájkok lettek volna. Úgy tűnik, ezt most felborítják, így az osztrákok számára teljesen szokatlan megmozdulások várhatók.

Mit jelentenek a nyelvvizsga-fokozatok?

A B1 leírása:

“Elboldogul a legtöbb olyan nyelvi helyzetben, amely utazás során adódik. Felkészülés nélkül részt tud venni az ismert, az érdeklődési körének megfelelő, vagy a mindennapi témákról (pl. család, szabadidő, tanulás, munka, utazás, aktuális események) folyó társalgásban. Egyszerű kifejezésekkel tud beszélni élményekről, eseményekről, álmairól, reményeiről és céljairól. Röviden is meg tudja magyarázni, indokolni véleményét és terveit.”

Az összes fokozat:

A Alapszintű nyelvhasználó (Basic User)

A1 Minimumszint (Breakthrough)

A2 Alapszint (Waystage)

B Önálló nyelvhasználó (Independent User)

B1 Küszöbszint (Threshold)

B2 Középszint (Vantage)

C Mesterfokú nyelvhasználó (Proficient User)

C1 Haladó (Effective Operational Proficiency)

C2 Mesterfok (Mastery)

A korábbi fokozatok megfelelései:

Alapfok: B1 szint („küszöbszint”)

Középfok: B2 szint („középszint”)

Felsőfok: C1 szint („haladó”)

Belépőfok: A2 szint („alapszint”)

(Forrás: Wikipedia, Közös Európai Referenciakeret)

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás