Friss árfolyamok >>

220 ezer magyar fiatal nem tanul és nem is dolgozik

2019. január 16. 16:00:00 – Székely Sarolta
Nagyon kedvező a tendencia, de még mindig rendkívül magas azon fiatalok aránya, akik nem folytatnak tanulmányokat, ugyanakkor nem is dolgoznak.

A kormány a munkaerőpiaci problémák megoldására fókuszálva több eszközzel is igyekszik a fiatalok foglalkoztatását támogatni; egyrészt a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető kedvezménnyel, másrészt a közel 50 milliárdos Ifjúsági Garancia Program elemei is a munkavállalást igyekeznek elősegíteni. Másfelől azonban az oktatás területén zajló folyamatok némileg a fiatalok aktivitása ellen hatnak: a tankötelezettség 18-ról 16 évre történő leszállítása, illetve az oktatás minőségével kapcsolatban felmerülő kritikák sem biztos, hogy a tanulmányok folytatására ösztönzik a fiatalokat.

A munkaerőpiaci intézkedések azonban mégis úgy tűnik, hogy megtették a hatásukat, hiszen az elmúlt években emelkedett a 15-29 év közöttiek foglalkoztatási rátája. Ezen túlmenően egy friss statisztika is az eredményességet támasztja alá. Az Eurostat úgynevezett NEET-statisztikája (nem tanul, de nem is dolgozik) szerint 2017-ben a kallódó fiatalok aránya 14,1 százalékról 13,3-ra mérséklődött. Ez 2000 óta, mióta az adatokkal rendelkezik az uniós statisztikai hivatal, a legalacsonyabb érték Magyarország esetében.

Ez a létszámot tekintve nagyjából azt jelenti, hogy míg 2016-ban 242 ezer fiatal, addig 2017-ben 228 ezren kallódtak, vagyis sem az oktatásban, sem a munka világában nem találták meg a helyüket valamilyen okból kifolyólag.

Becslésünk szerint 2011-ben még 320 ezer ilyen magyar fiatal volt.

Made with Flourish

Hiába azonban a javuló tendencia, az uniós rangsor utolsó harmadában helyezkedik el Magyarország a 13,3 százalékos aránnyal. Ennél 9 országban rosszabb a helyzet:

Ebből már látható, hogy a szűk régiónkat tekintve nem állunk túl rosszul, hiszen csak a lengyeleknél (12,9 százalék) és a cseheknél (10) alacsonyabb a tétlenkedő fiatalok aránya.

Made with Flourish

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás