Friss árfolyamok >>

Új korszakot hozhat a lakásépítési boom az albérletpiacon

2019. január 7. 18:30:00
Tömegesen érkezhetnek az új lakások a piacra 2019-ben: több mint 20 ezer átadása várható. Megjelenésük pedig új korszakot nyithat az albérletpiacon: az újonnan épült, kiadó lakások 10-20 százalékos felára mérséklődhet, ennek eredményeként a rosszabb állapotú használt lakások bérleti díja is csökkenhet. Rossz hír viszont, hogy az átlagos bérleti díjakban nem várható komolyabb változás.

Az előző években elindult építkezések jelentős része fejeződik be 2019-ben, így több mint 20 ezer új lakás átadása várható, ami várhatóan meghaladja majd a tavaly átadott új lakások számát - derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely szerint ez fordulatot hozhat az albérletek piacán.

Merre indulhatnak a bérleti díjak?

Hol a legalacsonyabb a törlesztőrészlet? Melyik lakáshitelt válasszam? Használja új kalkulátorunkat! >>>

Debrecenben 95 ezer forintos átlaghoz képest az új lakások bérleti díja 110 ezer forint volt, Győrben pedig az átlagos bérleti díj 100 ezer forintot tett ki, ennél 10 százalékkal drágábban adták az új lakásokat.

Az új vagy újszerű kiadó lakások felára tehát 10-20 százalékos a különböző városokban. Január első napjaiban a budapesti (maximum 80 négyzetméteres) kiadó lakások átlagos bérleti díja havi 150 ezer forint volt, míg az újonnan épültekért vagy újszerűekért 169 ezer forintot kértek a tulajdonosok.

Sokba kerül a lakhatás

Nagyot nőttek a lakhatási költségek

Az Eurostat nemrgé publikált lakhatási költségek alakulásával foglalkozó statisztikája szerint a lakhatási kiadások nőttek a legjobban az elmúlt évtizedben. További részletek >>>

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az albérletpiacon megjelenő újonnan épült lakások kínálata 2019-ben ugrásszerűen növekedhet, mivel az eladási céllal épült új lakások jelentős részét befektetők vásárolták fel. Az új és újszerű lakásokat eddig is magasabb áron lehetett bérelni, ezért a vevőkért folytatott verseny miatt mérséklődhet bérleti díjban megjelenő minőségi felár.

“Ez a folyamat egy szinttel lejjebb is változás eredményezhet. A rosszabb minőségű kiadó lakások hátrányba kerülhetnek az új építésűekhez képest, ezért lehet, hogy a jövőben ezeket az ingatlanokat csak alacsonyabb áron tudják a tulajdonosok bérbe adni. Másképp fogalmazva: ugyanannyi pénzért valószínűleg jobb minőségű lakásokat tudnak bérelni az érintettek” - tette hozzá az ingatlan.com szakembere.

Átlagnál magasabb díjak

Mindezek ellenére az átlagos lakásbérleti díjakban az ingatlan.com prognózisa alapján nem várható nagyon komoly változás vagy árcsökkenés a bérleti piacon, hiszen 2019-ben rengeteg új lakás jelenik meg a kínálatban, ezek bérleti díja pedig az átlagosnál magasabb.

Közvetett módon az új és használt lakások piacán látható erős kereslettel párosuló drágulás az albérletpiaci keresletet is erősítheti. Az áremelkedés miatt ugyanis Budapestre és a többi nagyvárosba költözők közül sokan a vásárlás helyett inkább a bérlés felé vehetik az irányt.

Mennyit lehet kaszálni egy lakáson?

Ha valaki befektetési céllal vásárol lakást, akkor elsősorban azt nézi, hogy milyen gyorsan térül meg a befektetett tőkéje, mennyivel nagyobb hozamot termel, mint amennyit más befektetéssel elérhetne. A hozamot alapvetően a lakás vételára és a várható bérleti díj határozza meg, de sok minden mástól is függ. További részletek >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás