Friss árfolyamok >>

Szép, hogy nőnek a fizetések – épp csak erre nem elég

2018. február 21. 21:02:00
Tavaly konkrétan másfélszer gyorsabban nőttek a lakásárak, mint a keresetek: míg a bruttó átlagkereset egy év alatt 13 százalékkal emelkedett, addig a piacra dobott eladó ingatlanok kínálati ára 18 százalékkal növekedett csupán egy esztendő leforgása alatt, derül ki az Otthontérkép Csoport közleményéből. De akkor mi hajtja még mindig a lakásvásárlási kedvet?

Ajánlatunk

Ahogy arról már korábban mi is írtunk, a KSH kedden tette közzé a tavalyi keresetekre vonatkozó elemzését, melyből világosan kiderül, hogy egy év alatt a bruttó és nettó átlagkeresett 13 százalékkal emelkedett, így előbbi majdnem elérte a 328 ezer forintot, utóbbi pedig a 218 ezer forintot a családi kedvezmény figyelembe vétele nélkül. Ugyanakkor a lakáspiacon a kínálati lakásárak 18 százalékkal növekedtek egy év alatt, ezt közölte az Otthontérkép a Privátbankár.hu-val.

Kicsit hosszabb időtávot vizsgálva megállapítható, hogy 2015 júniusa óta a bruttó átlagkereset kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel és stagnálásokkal együtt összességében 33 százalékkal lett magasabb. Az átlagkereseti statisztika azonban önmagában nem sok mindent árul el a társadalom és általánosságban a lakosság helyzetéről. Ezt támasztja alá az is, ha a kereseti statisztikákra rávetítjük a lakásárak változását a 2015 júniusa óta eltelt időben.

Örülhetünk a több fizetésnek, csak lakáshoz nem jutunk hamarabb

Az Otthontérkép szakértői szerint 2015 júniusától a tavalyi év végéig a béremelkedések 33 százalékos növekedésével szemben a kínálati lakásárak kétszer annyira, 66 százalékkal emelkedtek. Idén a csoport szerint további 5-8 százalékos drágulás várható, a beruházók ugyanis kénytelenek áthárítani a durván megugrott költségeiket. A béremelkedés pedig a kormány bejelentése szerint is alacsonyabb ütemű lesz, mint 2017-ben volt, vagyis tovább nyílik az olló a bérek és a lakásárak között.

Az ingatlanár-emelkedés megmutatkozik abban a trendben is, hogy manapság egyre inkább ismét az agglomeráció felé fordulnak az emberek. A vállalat adatai szerint azzal egy időben, hogy növekszik a főváros környéki települések népessége, 2 év alatt 48 százalékkal emelkedett az itteni lakások és 23 százalékkal a családi házak ára. Ez a nagy érdeklődés márpedig annak tudható be, hogy a fővárosban a lakásárak már elérték azt a plafont, amit a háztartásokba befolyt összegből még ki lehet fizetni.

Elképesztő robbanás a paneleknél

Mester Nándor, az Otthontérkép Csoport vezető elemzője kiemelte: míg a tégla és a családi házak a keresetekkel nagyjából hasonlóan mozogtak és 2,5 év alatt 36 százalékkal emelkedtek, addig a panellakások elképesztő árváltozáson mentek keresztül. 2015 júniusa és 2017 júniusa között nagyjából ívesen emelkedtek, tavaly nyáron azonban kilőttek, visszaestek, majd ismét növekedni kezdtek, minek köszönhetően 2017 őszén már 77 százalékkal kerültek többe ezek az otthonok 2015 nyarához képest.

Az árak és a keresetek összefüggésében nem lehet szó nélkül elmenni a bérleti díjak mellett sem. Habár előrejelzések szerint a bérleti díjak megálltak egy igen magas árszínvonalon, vagyis már nem emelkednek tovább, mégis, általánosságban elmondható, hogy az emberek a nettó fizetésük nagyjából 30-35 százalékát költik a lakhatásukra, ami korántsem mondható egészségesnek.

Számolj velünk!

Segítünk megtalálni a legjobb lakáshitelt és lakástakarékot gyorsan és egyszerűen!
A bankok legjobb ajánlatait itt találhatod >>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás