Friss árfolyamok >>

Nem jókedvükben maradnak a fiatalok a mamahotelben

2018. június 9. 13:15:00
Van olyan kerület a fővárosban, ahol csak egy év alatt több mint 30 százalékkal növekedtek az ingatlanárak. A lakásvásárlás előtt a fiatalok 62 százaléka szerint az anyagi körülmények jelentik a legnagyobb akadályt. A válaszadók 40 százalékának semmilyen lakáscélú megtakarítása sincs.

Az utóbbi éveket meghatározó, és mindenki számára érzékelhető rendkívül dinamikus ingatlanár-emelkedést az OTP Bank “Hello Otthon” kutatása is alátámasztja. Eszerint a magyarok 63 százaléka érzi úgy, hogy a lakóhelyén túlárazottak a lakások.

Az adatok szerint szinte sosem voltak ilyen magasan az ingatlanárak Magyarországon, ezért egyre nehezebb saját lakáshoz jutni, főleg a fiatalok vannak nehéz helyzetben. Van olyan kerület a fővárosban, ahol csak egy év alatt több mint 30 százalékkal növekedtek az ingatlanárak.

Az OTP Bank Hello Otthon kutatásából kitűnik, a magyarok 80 százaléka szerint csakis egy saját lakás adhatja meg az otthon biztonságát. A lakásvásárlás mégis jelentős kihívást jelent a teljes lakosság, de különösen a fiatalok számára.

Négyből egy szülőnél lakik

Az egyik legnagyobb akadályt (a megkérdezettek 62 százaléka szerint) az anyagi körülmények jelentik. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a válaszadók 40 százalékának semmilyen lakáscélú megtakarítása sincs.

Az Eurostat nemrég megjelent felmérése szerint négy fiatal, 25-34 év közötti európaiból egy még mindig a szülői házban lakott 2016-ban. Az elsők között a finn, a dán és svéd fiatalok hagyják el a családi fészket, míg a magyarok a középmezőnyben végeztek 27 éves átlagéletkorral.

Több a férfi

Hazánkban az egyik legnagyobb a különbség annak tekintetében, hogy mikor kezdenek önálló életet a nők és férfiak. A nők ugyanis már 26 évesen elköltöznek otthonról, míg a férfiak mindezt csak 29 éves korukra hajlandóak meglépni.

Ezt támasztja alá az OTP Hello Otthon kutatása is, miszerint a mamahotel szolgáltatásokat elsősorban a férfiak élvezik itthon, és ez az arány Észak-Magyarországon és a falvakban magasabb az átlagnál.

Még jó a lakástakarék

Az OTP Bank tapasztalatai szerint az ügyfelek a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) mellett egyre gyakrabban kötnek hitelük mellé lakás-takarékpénztári szerződést. Ez amellett, hogy évi 30 százalékos, maximum évi 72 000 forint összegű állami támogatást jelenthet, a megtakarítási idő lejártát követően fix kamatozású lakáskölcsönt is biztosít. (A bank adatai szerint a lakástakarék hozama – EBKM-je – állami támogatással 4,25 - 12,54, anélkül 1,64 -0,05 százalék. A hitel terhe, a THM 7,4-8,5 százalék.)

(Az ingatlanárakról javasoljuk ezt a cikkünket is.)

(A telefonos kutatást a Kantar Hoffmann végezte az OTP Bank Nyrt. megbízásából. A 600 fős minta a magyar felnőtt lakosságot reprezentálja nem, életkor, régiók és településtípusok szerint.)

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás