Friss árfolyamok >>

Most mindenkinek jut lakás? Meghökkentő robbanás az ingatlanpiacon

2018. február 23. 09:00:00
Kifejezetten jó éve volt az építőiparnak, hogyha a lakásépítések számát nézzük, és nem csak a rengeteg elkészült új otthonnak lehet örülni, hanem nagyok sok építési engedélyt is kiadtak 2017-ben. Jelentett a Központi Statisztikai Hivatal, így építkezett Magyarország.

Ajánlatunk

Tavaly 14 389 új lakás épült, 44 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 37 997 volt, 20 százalékkal több a 2016. évinél – közölte a KSH a Privátbankárral.

Nem Budapestről származnak az igazán jó számok

Némileg meglepő, hogy míg Budapesten arányaiban nem nőtt az épített lakások száma, addig más városokban és községekben több mint másfélszer annyi épült.

A lakásépítés változatlanul közel fele-fele arányban oszlik meg a természetes személyek és a vállalkozások között. A budapesti növekedés megtorpanását az értékesítésre és bérbeadásra épített lakások számának 8,6 százalékos csökkenése okozta. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 6 négyzetméterrel 100 négyzetméterre nőtt.

A kiadott építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma együttesen 37 997, a növekedés átlagosan 20 százalékos, Budapesten több mint másfélszeres. A megyei jogú városokban 9 százalékos a csökkenés. Az építtetők az esetek 36 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten 10 százalék, az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb. A községekben az esetek háromnegyedében egyszerű bejelentéssel kezdeményezték az új lakások építését.

Nagyok sok lakás van még tervben

A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 8 százalékkal több, összesen 13 216 lakóépület építését tervezik, a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 5105, ami 23 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Az építőipari termelés is megindult

Harmadával nőtt az építőipari termelés volumene decemberben, de az éves növekedés is kiugró volt. Tavaly decemberben az építőipari termelés volumene mintegy 35 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist, az éves növekedés 29,6 százalékot tett ki – közölte a KSH még korábban.

Azt, hogy valami nagyon elindult az építőiparban leginkább az mutatja, hogy a szerződésállományban valóságos robbanás következett be: a megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 124,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 4,0, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 170,1 százalékkal. A vállalkozások hó végi szerződésállománya december végén 129,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 16,0, az egyéb építményeké 184,5 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Tovább olvasnál a magyar építőiparról? A Privátbankár.hu korábbi cikkeit itt találod! >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás