Friss árfolyamok >>

Lassan csak rossz minőségű lakások maradnak – befékez az ingatlanpiac?

2018. szeptember 5. 20:20:00
Továbbra is szélsebesen drágulnak a lakások országszerte, úgy tűnik azonban, hogy egyre kevesebb felújított, jó állapotú lakás vár gazdára a piacon. A szakértők szerint ez a tranzakciók csökkenését hozhatja magával, mivel egyre kevesebben találnak megfelelő ingatlanra - ugyanakkor a most jó állapotú lakást eladni vágyóknak szerencséje lehet, mivel ez csak tovább emeli az árakat a következő időszakban.

A lakások iránti kereslet továbbra is erős, a lakás állapotától függően azonban komoly eltérések vannak a négyzetméterárakban és szűkül a felújított, jó minőségű ingatlanok kínálata. A statisztikák szerint országosan átlagban több mint 20 százalékkal drágábbak a magánszemélyek által eladásra hirdetett felújított, újszerű lakások a piacon, a rosszabb állapotban lévőknél – derült ki az ingatlan.com vizsgálata alapján.

Szűkül a piac

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint ez a tendencia annyiban meglepő, hogy 2018 első felében a lakásépítések és lakásfelújítások terén végrehajtott beruházások az összes hazai beruházás értékének 17 százalékát tették ki. Ennek ellenére a jó állapotú és minőségű lakások továbbra is hiánycikknek számítanak a piacon, mert a legjobb minőségű ingatlanok hamar gazdára találnak – mondta.

Mindenki adja-veszi a lakását - felrobbant az ingatlanpiac

Évek alatt nem volt annyi tranzakció, mint idén augusztusig. Tovább a cikkhez >>>

Országosan akár egyötödével is drágább lehet a felújított lakások négyzetméterára, mint a felújítandóké. A magánszemélyek a jó állapotú budapesti lakásokat átlagosan 657 ezer forintos négyzetméteráron kínálták szeptember elején, ami mintegy 20 százalékos drágulás éves alapon. A felújítandóként eladásra kínált fővárosi lakások négyzetméterára pedig 25 százalékkal 545 ezer forintra emelkedett.

Most kell eladni a minőségi otthonokat

A megyeszékhelyeken a fővárosival hasonló tendencia mutatkozik: egyrészt csökkent a felújított vagy jó állapotban lévő eladásra hirdetett lakások száma és ezek átlagos négyzetméterára várostól függően 9-67 százalékkal magasabb, mint a rosszabb állapotú ingatlanoké.

Felvirágzik a debreceni ingatlanpiac - mennyit hozhat a BMW?

Az új BMW gyár rendesen megmozgatja a piacot, a korábbi példák alapján jelentős áremelkedés várható - Részletek >>>

Debrecenben például a felújított lakások 391 ezer forintos átlagos négyzetméterára éves szinten 27 százalékos drágulást jelent és 9 százalékkal haladja meg a felújítandók átlagát. Szegeden a felújított lakások négyzetméteréért 320 ezer forintot kérnek, míg a felújításra szorulók esetében 272 ezer forintot. A székesfehérvári felújított lakásoknál az átlagos négyzetméterár 366 ezer forint, ez 18 százalékkal magasabb a felújítandó lakások átlagáránál.

A jó állapotú, felújított lakások kínálatának szűkülése az adásvételek számának növekedését is fékezheti, mert így a vevők nehezebben találhatnak az igényeiknek megfelelő ingatlant. Balogh László hozzátette: ez viszont helyzetbe hozhatja a jó minőségű ingatlanok tulajdonosait, mert ők emiatt gyorsabban és magasabb áron tudják értékesíteni lakásukat.

Rohamot indítottak a magyarok a nyaralókért: mennyiért lehet venni egyet?
Még soha nem akartak annyira tóparti nyaralót venni a magyarok, mint 2018 júliusában: két év alatt megduplázódott az érdeklődők száma egy friss felmérés szerint. Az árak is szépen nőttek: a Balaton déli partján közel 30, a Velencei tónál helyenként 25 százalékos emelkedést mértek. A különbségek viszont óriásiak: nem mindegy, hogy tóparti palotát vagy egy lepukkant lakókocsit hirdetnek - bár ez utóbbi sem olcsó. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás