Friss árfolyamok >>

Könnyű milliók – ha itt próbálsz lakást eladni, biztos meggazdagodsz

2018. május 30. 06:06:06
Két év alatt átlagosan több mint 25 százalékkal emelkedtek a lakásárak az V. kerületben, így akinek itt van lakása, az könnyen milliókra tehet szert. Ráadásul a használt és az újszerű otthonok drágulása idén is dinamikus az erős kereslet miatt. Ám mivel az árak még így is elmaradnak a régiós fővárosokétól, további befektetői hullám várható – állapítja meg friss felmérésében az Otthontérkép Csoport.

Úgy tűnik, semmi sem szab határt a lakások drágulásának Budapest szívében. Két éve, az első negyedév végén a felújítandó otthonokért átlagosan 660 ezer forintot kértek egy négyzetméterért, idén az első három hónap utolsó napján már 807 ezer forintnál állt a mutató. Még nagyobb a különbség az újszerű lakásoknál: két éve március végén 876 ezer forint volt az átlagos kínálati ár, idén az első negyedév végén 1,168 millió forintot kértek, ezt közölte az Otthontérkép a Privátbankár.hu-val.

Az újszerűeknél még nagyobb volt a növekedés, a dinamikus április további 110 ezer forintot tett a kínálati átlagárhoz és az elérte a négyzetméterenkénti 1,278 millió forintot. Ráadásul több tényező is azt jelezi, hogy nem hagy alább ez a lendület: egyrészt a befektetők (zömmel a készpénzes oroszok és kínaiak) még mindig jó hozamot tudnak elérni, másrészt a felújítási költségek (anyag, munkaerő) durva emelkedése is növeli a kínálati árat.

Felújításban a jövő?

Néhány ingatlanfejlesztőt ez sem tántorít el attól, hogy luxus lakásokat alakítson ki régi bérházakban vagy tetőtereket újítson fel, ezzel szép, 25-35 százalékos hasznot tudnak szerezni. Az újjávarázsolt lakásoknál a plafon egyelőre kétmillió forint körül mozog. Vagyis egy 100 négyzetméteres, egyébként nem túl nagynak számító otthonért 200 millió forintot kell letenni.

Idén egyébként az első három hónapban a főváros egészében 120-130 ezer forint között volt a havi átlagos lakbér, négyzetméterre vetítve átlagosan 2800-2850 forintot kellett fizetni. Az V. kerületben ennél magasabb értékeket látni már évek óta, a bérleti díj sávja 2018 májusában 3,5-8 ezer forint közé esik. Így egy két hálószobás, 100 négyzetméteres lakásért akár 500-600 ezer forintot is ki kell fizetni, ami még mindig alatta marad az azonos lokációjú bécsi, pozsonyi vagy prágai lakásbérleti díjaknak.

Miért éppen az V. kerület?

Az V. kerület vonzereje részben maga a lokáció, vagyis az, hogy minden sétatávolságban van és közel vannak a szolgáltatások valamint a kulturális, szabadidős lehetőségek. Ráadásul Budapest szíve folyamatosan megújul, egyebek mellett rendezettek lesznek a közterek, új irodaházak, hotelek, éttermek és üzletek nyílnak, emellett mára már szinte teljesen eltűntek a foghíjak. A lakosságon belül inkább a tehetősebbek, bár nem a gazdagok, vannak többségben és a sok állami intézmény miatt nagyobb a biztonság is az átlagosnál, véli Mester Nándor, az Otthontérkép Csoport vezető elemzője.

A szakértő utalt rá, hogy ebben a kerületben egymás után újulnak meg komplett bérházak (homlokzati felújítás, liftcsere, tetőcsere), ez mind növeli a bennük lévő lakások értékét. Elég sok a tágas, jó beosztású nagypolgári lakás is ezekben a házakban. Ezekből a folyópartiak a legdrágábbak, itt átlagosan 1,2-1,5 millió forintot kérnek el négyzetméterenként.

Ezért őrülünk meg a kopácsolástól

A befektetők is ezen a területen a legaktívabbak, hacsak tehetik, egyszerre több, lehetőleg azonos emeleten lévő lakást vásárolnak meg, majd átalakítják és felújíttatják az ingatlanokat. Mester Nándor hozzátette: most már kevésbé a rövid távú kiadásra összpontosítanak, inkább több évre adják bérbe az első osztályú anyagok felhasználásával, kiváló minőségben felújított, több egyedi szolgáltatást is tartalmazó lakásokat.

Az V. kerületen belül kiemelt övezetnek számít a Bazilika, a Szabadság tér és közvetlen környéke, amit banknegyednek is szoktak hívni. Itt viszonylag kicsi a kínálat, a piacon gyakorlatilag nem találni egyben megvásárolható 800-1000 négyzetméternyi lakóterületet. Nyilván azért is visszafogott a kínálat, mert a tulajdonosok további áremelkedésben reménykednek és addig is kiadják lakásaikat. Ebből továbbra is jelentős bevételt érhetnek el.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás