Friss árfolyamok >>

Ahol ennyire elszállnak az ingatlanárak, ott elkerülhetetlen az összeomlás

2018. okótber 24. 15:10:00
A Brexit közeledtével az Egyesült Királyság több piacán jelentek meg komoly problémák, de a londoni ingatlanpiacon egyenesen az összeomlás réme tűnt fel - itt ugyanis az EU-ból való kilépés nélkül is bőven vannak gondok amiatt, hogy korábban a csillagos égig emelkedtek az árak. A piac papíron sincsen rendben, ám a valóság az ingatlanügynökök tapasztalata szerint még rosszabb.

A Bloomberg megkeresett több helyi ingatlanost. James Hyman, a Cluttons ügynöke már két évtizede dolgozik a piacon, és mint mondta, London központjában már 15 százalékos visszaesés látszik a négy évvel korábbihoz képest, és a következő másfél évben további 7 százalékot eshet.

Az elmúlt években azonban nemcsak az ügynökök, hanem az eladók is megszenvedték az egyre nehezedő körülményeket, azaz a sokasodó új adókat és a külföldi vásárlókra kiszabott szigorításokat. Emellett azzal, hogy az elmúlt években ennyire elszálltak az árak, egyre kevesebben tudják maguknak megengedni a lakásvásárlást.

Most ugyan áresés látszik a piacon, de még így is csak a fiatal felnőttek harmada engedhetné meg magának, hogy házat vásároljon 10 százalék önrésszel és az éves fizetésüknél maximum 4 és félszer nagyobb jelzáloghitelt felvéve. Ez azonban semmire sem lenne elég: egy tipikus londoni otthon 14-szer annyiba kerül, mint az átlagos éves fizetés a fővárosban.

A mostani árzuhanáshoz az is hozzátartozik, hogy a Brexit közeledtével a tengerentúli vásárlóknak is elment a kedve Londontól, a 2014-es szinthez képest 70 százalékkal csökkent az érdeklődők száma a piacon.

Nem igazán jött be a kormány terve

Hogy kicsit megkönnyítse a londoniak dolgát, a kormányzat megpróbált "lecsapni" a több ingatlannal rendelkezőkre, akik kiadási céllal vásároltak lakásokat. Azaz megnövelték a második otthon megvásárlása utáni adót, valamint megváltoztatták a jelzálogkölcsönök adókedvezményeit a bérbeadási célú ingatlanoknál.

Emellett a frissen bedobott tervek szerint a Londonban ingatlant vásárolni tervező külföldiekre nagyobb adókat vetnének ki, ez a városközpontban körülbelül minden második tranzakciót érintene. Így nem meglepő, hogy kifogyott a lendület a piacból, amely már előtte is gyengélkedett. Az árak elérték a mélypontot, ám Aneisha Beveridge piaci szakértő szerint a Brexit miatt nem fognak újból felemelkedni.

Érezhetően esnek az árak

Az LSL Property és az Acadata augusztusi kimutatása szerint érezhetően estek az árak az elmúlt egy évben, a 33 kerületből 21-ben jelentettek csökkenést, köztük olyan népszerűekben is 10 százalék körüli volt az esés, mint a Tower Hamlets, a Greenwich és Westminster.

A Bloomberg Economics közgazdásza, Niraj Shah szerint a Brexit-megállapodás után ugyan valamennyivel kisebb lesz a nyomás a londoni ingatlanárakon, a főváros ettől még megfizethetőségi válságban marad.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás