Friss árfolyamok >>

A nemzetközi folyamatok is a budapesti ingatlanpiac összeomlása felé mutatnak

2019. február 5. 17:10:00 – Káncz Csaba
Ausztráliától Svédországig esésnek indultak az ingatlanárak a globális gazdasági lassulás és a felfelé araszoló jelzáloghitel kamatok miatt. Korábban már figyelmeztettünk több ingatlanpiac túlfűtöttségére, most érdemes újra végigjárni a helyszíneket. Budapestre is várhatóan hamarosan lecsap a zivatar. Káncz Csaba jegyzete.

Tegnap a Privátbankár már elemezte azokat a belföldi tényezőket, amely a budapesti ingatlanbuborék várható kipukkanására mutatnak. A világ ingatlanpiacán napjainkban zajló mozgások szintén arra mutatnak, hogy bizony a globális gazdasági lassulás és az emelkedő jelzáloghitel kamatok miatt komoly korrekció indult meg és ez alól hamarosan Budapest sem fogja tudni magát kivonni.

Ezeken a hasábokon már 2017 júniusában figyelmeztettünk az ausztrál és kanadai ingatlanpiac túlfűtöttségére, ennek fényében is érdemes most újra végigjárni a helyszíneket.

Ausztrália – az ország ingatlanpiaca az elmúlt 35 év legmeredekebb esésében van és még nem látszik a zuhanás vége. Tavaly az utolsó nagyedévben Sydney ingatlanárai 15 százalékkal bucskáztak lefelé éves bázison, Melbourne szorosan a nyomában 12 százalékkal. Az OECD tavaly decemberben felszólította a kormányt, hogy készítsen vészforgatókönyveket az ingatlanpiac „súlyos összeomlására” felkészülve.

Kanada – az elmúlt 15 évben az ország ingatlanárai átlagosan 337 százalékkal ugrottak meg, azon belül különösen Vancouver árai törtek az egekbe a kínai oligarchák és a felső középosztály pénzkimenekítése miatt. Tavaly azonban már Vancouver-ben is egyharmaddal estek a tranzakiók, az árak pedig közel 10 százalékkal kerültek lejjebb. A kanadai jegybank friss jelentése szerint a jelzáloghitelek növekedése 22 éves mélypontra esett az országban.

Kína - számos nagyvárosban tart már az ingatlanárak ereszkedése. Ez egyelőre beláthatatlan hatással van a kínai háztartások és bankok pénzügyi stabilitására, hiszen mintegy 50 millió új lakás már így is üresen áll.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Hong Kong – tavaly nyár óta 7 százalékkal estek az árak és egyes szakértők idén további 15 százalékos csökkenést jósolnak. Van honnan esni az áraknak, hiszen az elmúlt kilenc évben a városállam ingatlanpiaca volt a világ „legkevésbé megfizethető” piaca.

Törökország – az alapkamat 24 százalékon áll, nem véletlen, hogy tavaly 80 százalékkal esett a jóváhagyott jelzáloghitelek száma éves alapon. Az ingatlanpiac ledermedt, bár pár külföldit vonz a kemény devizába átszámított alacsony ingatlanár.

Egyesült Királyság –  A Brexit bizonytalanságai miatt már két éve esnek az árak az egész országban. Több újonnan épített ingatlan üresen áll Londonban, ami 2016 előtt elképzelhetetlen lett volna.

Svédország – Stockholmban 2017 nyara óta 10 százalékkal estek az árak. Jelenleg a fővárosban több száz újonnan épített lakás áll üresen.

Káncz Csaba jegyzete

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás