Friss árfolyamok >>

A legrosszabb, amit tehetsz, ha te akarod eladni a lakásod

2018. március 3. 08:27:00
Jelenleg minden harmadik tulajdonos ad kizárólagos megbízást egy ingatlanközvetítőnek a lakása értékesítésekor. A szakma iránt még mindig sokan ellenérzésekkel viseltetnek, ugyanakkor egy tapasztalt szakember valószínűleg gyorsabban és jobb áron tudja értékesíteni az ingatlanunkat, mintha mi próbálnánk rá vevőt találni, derül ki az OTP Ingatlanpont felméréséből.

Ajánlatunk

Egy ingatlanközvetítő lakást mutat egy fiatal párnak. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Egy ingatlanközvetítő lakást mutat egy fiatal párnak. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Rengeteg lakáshirdetésben bukkan fel az „Ingatlanosok kíméljenek!” és ehhez hasonló kitételek a tulajdonosok részéről. Valójában azonban nem ennyire rossz a helyzet: az OTP Ingatlanpont reprezentatív felmérése szerint a lakástulajdonosok 57 százaléka fodult szakemberhez 2017-ben értékesítési megbízással, tudta meg a Privátbankár.hu. A robbanásszerűen megnövekedett kereslet és az ingatlanárak szárnyalása miatt persze sokan gondolhatják azt, hogy szinte órákon belül elkel a lakásuk – ez valóban igaz lehet, de nem mindegy, hogy milyen áron szabadulunk meg a lakástól!

Mit tud jobban egy szakértő?

Szabó Márta, az OTP Ingatlanpont hálózatirányítási és fejlesztési vezetője szerint persze magunk is túladhatunk a lakáson, de sok jó ajánlatról lemaradunk. Az ingatlanközvetítő kollégák ugyanis rendelkeznek azzal a háttérrel, információval, tapasztalattal, amellyel megfelelően tudnak árazni. Az ügyfelek ugyanis rendszeresen több millió forinttal alá- vagy túlbecsülik a lakásuk értékét, amely kedvezőtlenebb vagy jóval hosszadalmasabb adásvételhez vezethet. Egy kiterjedt hálózattal rendelkező cég nem csak sok ingatlant forgat, de nagyon sok vevőhöz is van kapcsolata.

A visszajelzések egyébként azt mutatják, hogy a lakást eladók és -vevők kifejezetten elégedettek az ingatlanközvetítő szakemberek munkájával. A felmérés szerint a kizárólagos megbízást választók közül ötből négyen sikerrel értékesítették ingatlanukat a szakemberek segítségségével. Ugyanez az arány az online ingatlanportálok felhasználói esetében csupán 66 százalék. Az ingatlanok iránti kereslet és a négyzetméterárak növekedése előreláthatóan még évekig eltarthat, ezért a jövőben még nagyobb szerep hárulhat az ingatlanközvetítőkre.

Rengeteg lakást adtak el

A tavalyi lendület egyébként az idei évben is kitart, februárban összesen 12 869 adás-vételt bonyolítottak országosan a Duna House Tranzakciószám Becslése szerint. Ez 13,7 százalékos növekedést jelent a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. Az első két hónap összesített tranzakciószáma a 2008-as válság óta a legerősebb évkezdést mutatja. A Duna House éves szinten is 10-20 százalékos tranzakciószámbővülést vár a hazai lakóingatlanpiacon, így 160-180 ezer adás-vétel bonyolódhat az idei évben.

Tuti ingatlanbefektetést keresel? Vásárolj itt!Nem kerülte el az ingatlanpiaci pörgés Szegedet sem, ahol az elmúlt esztendőben több mint 20 százalékkal emelkedtek a lakásárak. Harmadik helyre volt elegendő a megyeszékhelyek ranglistáján az a 20 százalékos áremelkedés, amely a szegedi ingatlanpiacot jellemezte 2017 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest – derül ki az OTP Lakóingatlan Értéktérkép legutóbbi kiadványából. A cikk folytatásáért kattints ide! >>>

Lakást vennél, de nem tudsz eligazodni az ajánlatok között? A Privátbankár.hu kalkulátorai segítségével pillanatok alatt megtalálhatod a neked legmegfelelőbb hitelt!


Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás