Friss árfolyamok >>

Ingatlan

Most keresel albérletet? Kezdődik a legkegyetlenebb időszak

Jövő szerda este hirdetik ki az egyetemi ponthatárokat. Több tízezer leendő elsőéves hallgató öröme mellé óriási teher is társul, ugyanis a tapasztalatok alapján ettől a naptól kezdve szeptemberig 15-20 százalékos albérleti áremelkedés várható. Körkép az egyetemi városok albérletárairól.

Indul a vérengzés az albérletpiacon – hogy fog bárki lakást találni?

Július 25-én, a felvételi ponthatárok kihirdetésével elindul az egyetemisták és főiskolások rohama az albérletekért. A fővárosban egy egyszobás lakás havi bérleti díja átlagosan 96 ezer forint körül indul, míg a vidéki nagyvárosokban átlagosan 73 ezer forint. Budapesten az elmúlt tíz évben több kerületben megduplázódtak az árak.

Szorít az idő: indulhat a roham az utolsó olcsó lakásokért

A kedvezményes lakásáfa jövő év végi eltörlése miatt fokozódhat a lakásépítési kedv. Ami a KSH friss adataiból már most látszik: májusban a lakásépítéseket is magában foglaló épületépítések májusban 8,8 százalékkal növekedtek és 33 százalékkal nőtt az új megrendelések volumene. Továbbra is gondot jelent, hogy nincs elég szakképzett munkaerő az építőiparban.

Ez fájni fog a családoknak: milliókkal kerülnek többe ezek a házak

A készházak piacát is rosszul érinti a kedvezményes áfa megszüntetése.

Megvan az időpont, mikor nyithat a budapesti luxusszálloda

Az év végére elkészül a Párisi Udvar Hotel Budapest épülete, és a tervek szerint megkezdődik a próbaüzem is.

Eszement drágulás: annyiba kerül egy garázs, mint néhány éve egy garzon

A lakásárak emelkedésével párhuzamosan a garázsárak is növekedtek országszerte. A drágulás ma már ott tart, hogy vannak olyan garázsok, amelyeknek az ára majdnem annyi, amennyi egy garzonlakásé 2013-ban volt. A garázs befektetésnek is megfontolandó, a bruttó hozam ugyanis 7-8 százalékos lehet.

Vége a jó világnak: őrült roham indul az új lakásokért

Komoly bajba kerültek a vevők és az építőipar egésze, a kormány ugyanis nem tervezi meghosszabbítani az alacsony áfát az újlakásokra. Aki 2019 végéig nem jut lakáshoz, már lényegesen nagyobb adót fizet, ez pedig keresleti és kínálati oldalról is komoly versenyt eredményez. A pénzintézetek próbálnak okoskodni, miként lehet minél nagyobb összeget a határidő előtt kifizetni, ennek azonban komoly veszélyei lehetnek.

Kegyetlenül elszálltak a budapesti lakásárak

Bőven meghaladja az egymillió forintot az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a budapesti belvárosban és a bel-budai kerületekben, míg a vidéki nagyvárosokban 427 ezer forintot kellett fizetni átlagban az új építésű ingatlanok egy négyzetméteréért júniusban. A budapesti új lakások mintegy ötödükkel drágultak egy év alatt, miközben egyre több új lakás építését tervezik a fővárosban és országszerte egyaránt.

Ez lesz a megoldás a brutális albérletárakra?

Miskolcon feleannyiért lehet lakást bérelni, mint Budapesten.

Te álmaid lakásában élsz? Itt van, milyen otthonra vágynak a magyarok

A magyarok vásárlási szokásai arról árulkodnak, hogy kényelmes, stílusos, tágas otthonra vágynak, ami kifejezi személyiségüket, de a bútoraik többsége nem alkalmas ezek megteremtésére és nehezen változtatnak. A többség ugyan elégedett otthonával, de sokat küzdenek a rendetlenséggel, és nem tűrik azt a lakásban.

Betörések és veszélyes környék: mennyire érdekli a lakásvásárló magyarokat?

Egy-két kattintás, és bárki megnézheti, mennyire kell tartania bűncselekményektől ott, ahol lakást szeretne vásárolni. A lakásárakat azonban nem a bűnügyi statisztikák alakítják az OTP Ingatlanpont kutatása szerint, de így is vannak érdekes összefüggések.

Tízmilliókkal drágulhatnak a lakások - komoly áremelkedés közeleg

Emelkedésnek indultak a bankközi kamatok, ez pedig a lakáshitelek törlesztőrészletét is növelheti, így végső soron a megvásárolt lakásra is többet kell fizetni. Egy változó kamatozású 20 éves 10 millió forintos lakáshitel jelentősebb kamatemelkedés esetén akár 0,5-3,5 millióval nagyobb kiadást jelenthet, mint egy fix kamatozású konstrukció.

Azt hitted, vége? Újabb robbanás a magyar lakáspiacon

Miközben az ingatlanárak emelkedése már-már kifulladni látszott, egyszámjegyűre olvadt az ütem, a friss KSH-jelentés újra kétszámjegyű növekedésről szól az idei első negyedévben: 11 százalék fölötti éves áremelkedést utoljára 2016-ban láthattunk a használt lakásoknál. Szakértők szerint a vidéki nagyvárosok húzzák fel az árakat, miközben egyre népszerűbbek a garzonok.

Új korszak kezdődik: felforgatja a lakáspiacot a kedvezményes áfa eltörlése

Varga Mihály pénzügyminiszter tegnapi nyilatkozata szerint nem tervezi a kormány az 5 százalékos újlakás áfa meghosszabbítását az eredeti határidő, 2019 után. Az OTP Ingatlanpont összegyűjtötte a döntés várható hatásait.

Mészáros Lőrinc miatt van minden? Nyakig merült a balatoni ingatlanpiac

Veszprém a legdrágább, Zalában várható a legnagyobb áremelkedés és Somogyban van a legtöbb építkezés a Balaton mentén. A drágulás mindenhol kiemelkedő, az új fejlesztések teljesen átrajzolják a piacot – derül ki az Otthontérkép Csoport friss elemzéséből.

Átneveznek és új kézbe kerül egy budapesti múzeum

Sziklakórház Atombunker Múzeum lesz az új név.

Akkora házat építesz, amekkorát akarsz – csak egy feltétele van

A toronyházépítési tilalom nem vonatkozik a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokra.

Megengedhetetlen luxus? Sok magyar erre vágyik a leginkább

A gyerekes családok több mint kétharmadának lakásában van gyerekszoba, a többségüknél egy. A Fundamenta kutatásából azonban kiderül, hogy a gyerekek sokszor a kisebb szobába kényszerülnek a lakásban, így a legtöbb család nagyobb gyerekszobára vágyik. De hogyan alakítsunk ki megfelelő helyiséget?

Hol kínálnak 1,5 millió és 180 millió forintért lakást Magyarországon?

Idén, az Otthon Centrum által értékesített ingatlanok 0,75 százaléka kelt el 100 millió forintnál magasabb értéken, döntő részben Budapesten, az agglomerációban kettő, vidéken pedig egy. A 2018-ban értékesített nagyértékű ingatlanok jellemzően téglaépítésű társasházi lakások voltak, nagyjából fele arányában újépítésű társasházakban és régi épületekben. Hol a legolcsóbbak az ingatlanok? Lakáspiaci legek.