Friss árfolyamok >>

Most kezdenek el érdeklődni a magyar kisbefektetők a részvények iránt?

2018. február 1. 12:40:00 – Eidenpenz József
Ez az év is a részvénypiacok éve lehet, az árfolyam-emelkedéseket a cégek eredményének emelkedése eddig visszaigazolta. Az USA-ban recesszió idején volt igazán részvénypiaci visszaesés, ennek viszont most nincs jele. Magyarországon a választások nem sok vizet zavarnak, de az év végétől az MNB-nek meggyűlhet a baja a nemzetközi folyamatokkal – mondták el a CIB Alapkezelőnél.

Tavaly egyik nagy politikai esemény, például választások sem gyakoroltak komoly hatást a piacokra, a piacon levő likviditás, az alacsony kamat, a fundamentumok befolyásolták inkább a részvényárakat. A részvények magas árazását a társaságok eredményének növekedése eddig visszaigazolta – mondta el Demeter Gábor értékesítés– és támogatás-vezető a CIB Alapkezelő sajtóreggelijén.

Az elmúlt három évben az alapkezelő piaci részesedése nőtt, 6,84 százalékról 7,37 százalékra. A befektetési alapok piacán tavaly a vegyes, az abszolút hozamú és az ingatlanalapok voltak a legnépszerűbbek, mindhárom jelentős növekedést tudott elérni A pénzpiaci, likviditási alapok és a kötvényalapok viszont tőke-kiáramlást szenvedtek el.

A CIB Alapkezelőnél is csökkent a likviditási alapokban levő tőke állománya, de még mindig meghaladja a piaci átlagot. Az átlagnál nagyobb mértékben tudtak növekedni a cég a vegyes alapok területén. A közeljövőben is az eddigi piacfejlesztési stratégiát szeretnék követni, és főleg a vegyes alapokra helyezik a hangsúlyt, de a többi kategória mellett sem szeretnének elmenni.

Erre megy a tőke

A vegyes alapokban van az alapok összes tőkéjének 16,4 százaléka, a CIB-nél ez az arány azonban 22,3 százalék. Folyamatos átáramlást tapasztalnak a likviditási alapok felől a vegyes alapok felé. De a részvényalapoknál is megélénkült az érdeklődés az utóbbi időben a kisbefektetők részéről.

A CIB Relax és a CIB Reflex vegyes alapok tudtak a cégcsoportnál jelentős tőkét megmozgatni, az előző tíz százalék körüli részvényarányával az óvatosak közé tartozik. A Reflex viszont a másik véglet, 50 százalékhoz közelítő a részvényaránya. (A Relax kockázata a hét fokozatú hivatalos skálán kettes, a Reflexé négyes.)

Lengyel, román, cseh részvények elöl

A CIB Fundamentum Részvény Alap Közé-Kelet-Európára fókuszál, értékalapú, fundamentális elemzés alapján. Bottom up módszerrel válogat, azaz alulról, a cégek elemzése felől közelíti meg a portfólió összeállítását. Irányadó indexében 15 százalék a BUX, 35 százalék a lengyel, 20 a cseh és 20 a román részvénypiac aránya. Az Eurizon módszerével húsz befektetési alapból álló portfóliót állítanak össze a CIB Talentum TR Alapok Alapjában.

Újdonság az infláció

Optimistán tekintünk az alapkezelési piacra és azon belül a saját pozíciónkra – mondta el Hajdu Egon befektetési igazgató. Globálisan a GDP emelkedése négy százalék felett lehet, magasabb, mint tavaly, ami nagyon szép eredmény. A közelmúltban egyidejűleg történt, szinkronban volt növekedés a világ legtöbb régiójában.

Azon túl, hogy a részvénypiaci emelkedés tehát fundamentálisan megalapozott, a piaci szereplők körében is hurráoptimizmus uralkodik. A hangulati indexek ötven százalék felett vannak. Az idén azonban megjelenhet az infláció, amely eddig nemigen jelentkezett.

Emelkednek a nyersanyagárak idén?

Az USA-ban a munkanélküliség már tavaly elérte azt a szintet, ami a hagyományos gazdasági elméletek szerint bérinflációt kellett volna okozzon. Valószínűleg a régi összefüggések továbbra is élnek, legfeljebb késéssel jelentkeznek majd – mondta Hajdu.

Az infláció elmaradása tavaly a viszonylag nyomott nyersanyagpiaci áraknak is betudható volt. Bár a nyersanyagárak elkezdtek 2017-ben emelkedni, ez az idén folytatódhat, és meghozhatja az inflációt. Ez a Fed-et is arra kényszerítheti, hogy a piaci várakozásoknak megfelelően háromszor emelje a kamatokat.

Európai tapír és magyar választás

Az EU-ban az év második felének végétől az EKB belekezdhet a taperingbe, azaz a lazítás kivezetésébe. Inflációs nyomás azonban nincsen, kamatemelésre ezért nem számítanak. Az eszközvásárlások leállítása azonban várható.

Magyarországon a GDP növekedési üteme kitarthat 2018-ban is, az MNB az év második felétől ellensúlyozni nem, csak tompítani tudja majd a nemzetközi folyamatokat, mint a kamatok emelkedését – hangzott el. Magyarországon a választások előtt némi fiskális lazítás elképzelhető, de alapvetően nem várnak változást az idén a kormány eddigi politikájában.

Megint a részvény lehet a nyerő

A feltörekvő piacok a vártnál jobban teljesítettek tavaly, a gyengülő dollár is segített, az erősödő nyersanyagpiac szintén. A dollártól sem erősödést, sem gyengülést nem várnak az idén a CIB Alapkezelőnél, ami pozitív lehet a feltörekvő piacoknak.

Az USA-ban a részvénypiacok emelkedő trendjét eddig az utóbbi évtizedekben jellemzően a recessziók tudták csak megtörni. Mivel jelenleg ilyen nem várható, ezért a részvénypiacok jó teljesítménye is fennmaradhat – mondta Hajdu Egon. A cégek eredményének a kockázatmentes kötvényhozamokat meghaladó növekedésére is jó esély van. A kötvénypiacoknak viszont rossz évük lehet.

Rizikófaktorok vannak

Kockázat a magasabb inflációban és a Fed politikájában rejlik, de a dollárárfolyam és a kínai reformok sikeres is ilyen. Politikai kockázat a Trump-adminisztráció esetleges kereskedelmi háborúja és a Brexit. Hajdu Egon nem lát nagyobb lufikat a piacokon, vagy ha vannak is, szerinte a jegybankok ezekre sokkal jobban figyelnek, mint korábban.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás