Friss árfolyamok >>

Sehol a világon nincs annyi parlagfű, mint nálunk

2018. augusztus 30. 09:25:00
A világon Magyarországon a legtöbb a parlagfű, és láthatóan képtelenség érdemben csökkenteni a számát - mondta Nékám Kristóf allergológus.

A szakember az M1-en arról beszélt: a parlagfű pollenje által okozott allergiás tüneteket fokozzák a szennyezett levegőben lévő részecskék; a pollenszám idén is jelentősen meghaladja az átlagot, ami arra utal, hogy rendszerszintű problémák vannak a növény visszaszorításában.

A parlagfüvet csak átfogó intézkedéssel lehetne visszaszorítani, hiszen nemcsak magánkertek, közterek, de állami földterületek is fertőzöttek. Az ma már egyértelmű, hogy a szigorú szabályozás és büntetés nem hozott eredményt - mondta.

Jelenleg az ország északi felében jellemzően magas (I. fokú riasztás), a többi területen nagyon magas (II. fokú riasztás) a parlagfű pollenterhelés. Ahogy az a polleninfo.oki.hu oldalon látható, ma is nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja az ország nagy részén:

Július óta tart országszerte a parlagfüves területek ellenőrzése, a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően 15 000 forinttól 5 millió forintig terjedő bírságot is kiszab a hivatal. A parlagfűvel szennyezett területet kizárják az agrártámogatásból is.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás