Friss árfolyamok >>

Panamai helyett mikor lesz magyar dinnye a boltokban? Megnéztük, milyen lesz az idei szezon

2019. június 27. 06:07:00 – Valkai Nikoletta
Míg tavaly a korán jött nyár, most a hűvös és csapadékos május okozott gondot a magyar dinnyetermelőknek, de állítják: a minőséggel idén nem lesz probléma. A boltok zöldséges standjain a görög görög és új vetélytársként megjelenő marokkói import mellett lassan felbukkan a magyar is, elsőként a sárgadinnye, míg a görögdinnye július közepére várható. Az áruházláncok ígérik, a magyar termelőket támogatva, ha már lesz magyar is, leállnak az importtal és hazai dinnyét árusítanak, bár azt még nem tudni, milyen fogyasztói áron.

Leszedett görögdinnyék egy dinnyeföldön a Heves megyei Csány közelében 2018. július 2-án.
MTI Fotó: Komka Péter
Görögdinnyék egy dinnyeföldön a Heves megyei Csány közelében 2018. július elején (MTI Fotó: Komka Péter)

Évekkel ezelőtt a termelők elégedetlenségétől volt hangos a dinnyepiac, volt, hogy az áruházak elé öntötték ki az alacsony átvételi ár miatt az áruikat a gazdák, de idén egyelőre béke honol, és inkább a termék minőségére figyelnek az ágazati szereplők. Tavaly a korán beköszöntött nyár miatt korábban, szezon előtt megjelent a hazai dinnye a boltokban. A Magyar Dinnyetermelők Egyesületnél most úgy számolnak, a jövő héttől kezdve el tudják látni a piacot és az áruházakat sárgadinnyével, július közepétől pedig már megfelelő mennyiségben lesz görögdinnye is. A szezon szeptember végéig kitarthat, persze ezt még az időjárás is befolyásolhatja.

„Még nem tudunk termésmennyiséget mondani. A dinnyék minőségének értékelésével is várjuk meg a szezon végét, de alapvetően bizakodóak a termelők. A növények a vártnak megfelelő fejlettségi állapotban vannak és jelenleg a termések is szépen fejlődnek” – mondta a Privátbankár.hu-nak Horváth Vivien, az egyesület szóvivője.

Jól indult az április, jött az esős május, de még így is jó lehet a termés

A dinnyeszezon tehát nem kezdődik később, mint nagy átlagban szokott, bár a dinnyések korábbi indulásra számítottak a korai ültetések után, de az időjárás közbeszólt. A gazdáknak kedvezett az áprilisi időjárás, aminek hatására többen és korábban, már április elején-közepén megkezdték a kiültetéseket. Ezután viszont a gazdák életét jelentősen megnehezítette a májusi időjárás, helyenként akár 300 mm csapadék is zúdult a területekre.

Kevesebb dinnyére számít a FruitVeBA FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál a tavalyinál 10-15 százalékkal kevesebb, 160-180 ezer tonna görögdinnye-termésre számítanak. Ledó Ferenc elnök az MTI-nek szerdán elmondta, a görögdinnye árának alakulását meghatározza, hogy a magyar termelők milyen áron és mikortól tudnak szállítani az exportpiacokra, amelyeket július közepéig a spanyol termés uralja.

A hűvös idő és a sok csapadék együttesen megállította a növények fejlődését. A vizes területek miatt egyes helyek megközelíthetetlenné váltak, ezáltal a tervezett földmunkák is eltolódtak nagyjából két héttel. A szóvivő szerint a júniusi napsütés ellenben meghozta a várt eredményt.

„A napsütés hatására a növények is szépen fejlődésnek indultak, újra megkezdődött az öntözés is, ugyanis a sok csapadék jellemzően kimosta a tápanyagokat a talajból, amit a legtöbben csepegtető öntözéssel, tápoldatozással tudunk pótolni. Ennek eredményeképp mára már 2-5 kilós görögdinnyék és lassan érett sárgadinnyék bujkálnak a lombozat alatt. Egyelőre a formákból, fejlődés üteméből úgy látjuk, hogy a minőséggel nem lesz gondunk idén sem” – teszi hozzá Horváth.

Ki fogja leszedni a dinnyét?

Az országban tapasztalható munkaerőhiány persze ezen a területen is érződik. A dinnye is egy jellemzően kézimunkaerő-igényes ágazat, az elöregedés kérdése pedig nem csak a termelőket érinti, hanem azokat is, akik leszednék a dinnyét.

„Az órabérek jelentősen – 500-600 Ft-ról 1000-1200 Ft/órára – nőttek az elmúlt 5 évben. Sőt, a dinnyés munkát vállalók így már nem csak piacképes jövedelmet, de tényleges növénytermesztési ismereteket, szakmai tudást is szerezhetnek a szezonban. Ugyanakkor nem látszik egy utánpótlás, aki kiegészítené és pótolná a felmerülő igényt” – mondja a szóvivő.

A sárgadinnye marad a belföldi piacon

Hogy most mekkora felvásárlási árral lennének elégedettek a gazdák? A kérdésre Horváth Vivien pontos számot nem tudott mondani, de egyúttal megjegyezte: arra törekednek, lerövidítsék az értékesítési útvonalakat, így frissebb termékek és mindenki számára elfogadhatóbb árak lennének elérhetők a szezonban. Elvárható, fix kiskereskedelmi árat se tudott így mondani, amit reálisnak tartanának idén, hiszen ezt a szóvivő szerint a fajtaválasztás és a termeléstechnológiai is meghatározza.

A termelői visszajelzések szerint a területi adatok némi átrendeződéssel a tavalyihoz hasonlóan alakulnak: a dinnye termőterülete a tolnai-hevesi térségnél nem változott, a baranyai és békési területek minimális csökkenést jeleztek, a szabolcsi területek tovább növekedtek, így a dinnyés egyesületnél arra számítanak, várhatóan rendben el tudják látni a hazai és az export igényeket is.

A kantalup (cantaloupe) típusú sárgadinnye
A kantalup (cantaloupe) típusú sárgadinnye

Az egyesület adatai szerint a görögdinnyének az utóbbi években nagyjából a 40 százaléka kerül exportra, a sárgadinnye esetében az elmúlt egy-két évben jelent meg a statisztikai adatokban egy minimális export, de ezt a terményt azért jellemzően a belföldi piacokra termelik.

Miért éppen Panama?Az Agrárgazdasági Kutató Intézet egy 2016-os összefoglalója szerint az Európai Unió vezető görögdinnye-termesztő tagországai Spanyolország, Görögország, Olaszország és Magyarország. Ezen túlmenően az unió évente 195-269 ezer tonna görögdinnyét importált a harmadik országokból az utóbbi években. A legnagyobb mennyiségben Marokkóból, Costa Ricaból, Brazíliából, Panamából, Ukrajnából és Törökországból érkezett görögdinnye 2015-ben a közösség piacára.

„Hogy egy dinnye hova kerül, már a fajtaválasztásnál eldől, így egyelőre a magyar termelés esetében az látszik, hogy főként a belföldi piac megerősítésére fordít az ágazat hangsúlyt. A külpiaci adatok szezon végével realizálódnak, addig az előző éves statisztikákra tudunk hagyatkozni. Görögdinnyében a cseh, lengyel, német; sárgadinnyében a román, szlovák piacok jelentősek” – közölte a szóvivő.

A marokkói dinnye az új vetélytárs

A magyar termelőknek persze az olcsó, export dinnyével is fel kell venni a harcot. Míg görögdinnyében a spanyol, görög és olasz termelők számítanak az európai élbolynak, sárgadinnyében az olaszok és a franciák, illetve európai szezonon kívül még a brazil sárgadinnyékkel találkozhatunk a boltok polcain. Új belépőként Marokkó is megjelent a piacon, látványos fejlődésen mentek keresztül és erőteljesen bővül a termelésük több mezőgazdasági termék tekintetében is.

Sőt, kollégánk Panamából érkezett dinnyével is találkozott a minap az egyik fővárosi G'Robyban, ahol 429 forintos kilónkénti áron adtak a görögdinnyét. (Hogy kerül épp Panamából dinnye az EU-ba? Fenti keretes írásunkból kiderül.)

Görögdinnye Panamából a G'Robiban (Fotó: Privátbankár.hu)
Görögdinnye Panamából a G'Robyban (Fotó: Privátbankár.hu)

Felmatricázták a magyart

A magyar dinnye megkülönböztetésére a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete tavaly bevezetett egy védjegyet. A szóvivő szerint a matrica a termelők visszajelzései alapján egyértelműen növelte a dinnyébe vetett bizalmat.

Ennek jó példája, hogy a felmatricázott dinnyéket már nem kellett félbevágni, hanem gyakrabban egészben is elvitték, mert a vásárló biztosan tudta, hogy megbízható forrásból és megbízható minőségű terméket vásárol. Idén az egyesület tovább erősíti ezt a jelölést, így a tagdíjbefizetés mellé minden termelőnek legyártottak ezer darab matricát.

Ha ezt a logót látod, biztos magyar dinnyét vettél
Ha ezt a logót látod, biztos magyar dinnyét vettél

Ha érkezik a magyar, leállnak az importtal az áruházláncok

Mivel a magyar dinnye még csak most fog megjelenni a hazai üzletekben, megkerestünk több hipermarketet is, hogy megkérdezzük, jelenleg milyen import dinnyét árulnak, illetve milyen arányban lesz majd jelen a boltokban a magyar és a külföldi dinnye, ha már kapni a hazait is. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az áruházláncok terveznek-e olyan akciót, amivel a magyar termelőket lehet támogatni?

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója portálunknak elmondta, hálózatukban jelenleg Görögországból származó görögdinnyét árusítanak 299-349 forint/kg közötti áron. „Az előző évekhez hasonlóan onnantól kezdve, hogy a magyar dinnye megfelelő minőségben és mennyiségben áll a rendelkezésünkre, azonnal átállunk kizárólag annak értékesítésére. A termelők jelzése szerint július 5-10. között várható az első betakarítás” – mondta Fodor.

Az Aldinál közölték: mivel a kedvezőtlen időjárás miatt némileg késik a hazai dinnyeszezon kezdete, jelenleg a görögdinnye Görögországból, a sárgadinnye Olaszországból érkezik áruházuk polcaira. A görögdinnyét június 24-én 249 forint/kg, a sárgadinnye 699 forint/kg áron kínálták, de a magyar görög- és sárgadinnyeszezon kezdetétől ők is csak magyar dinnyét kínálnak majd.

„Egyrészt a vásárlók igényeinek kielégítésére, másrészt a termelők készleteinek levezetése érdekében támogatjuk a magyar termelésből származó dinnye akciós megjelenítését. Ahogyan a korábbi években is, a magyar dinnye megjelenésével – egy-egy különleges fajtát leszámítva – egy időben leállítjuk az importot és csak magyar termelésből származó dinnyét árulunk” – közölte Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője lapunkkal. A Sparnál most görög, olasz, spanyol és török dinnyét kapni, a görögdinnyét 199, a sárgadinnyét 799 forintos kilónkénti áron.

Túl olcsón adtákMint emlékezetes, két éve komolyabb botrány kerekedett a Tesco körül amiatt, amiért rendkívül olcsón adták a dinnyét. A 249 forintért kínált dinnyét július 6-9. közötti három napban levitték 99 forintra.

A Tescónál a görögdinnye görög, olasz és spanyol szállítóktól érkezik, míg a sárgadinnye Spanyolországból és Olaszországból. Itt is kihangsúlyozták, elkötelezettek a magyar dinnye és a magyar dinnyetermesztők mellett, éppen ezért a magyar szezon beindulása után szinte csak kizárólag magyar dinnyét forgalmaznak majd.

Ez alól kivételt mindösszesen azok a sárgadinnyék jelentenek kivételt, amelyeket Magyarországon nem termesztenek (például a mézdinnye, piel de sapo, gália).

Piel de sapo
Piel de sapo (Fotó: depositphotos.com)

2018-ban a Tesco mintegy 10 ezer tonna magyar dinnyét értékesített Magyarországon. A kínálatban a szállítókkal együttműködésben kifejezetten az áruházláncnak fejlesztett dinnyefajták is szerepelnek, például a hosszúkás magszegény és a bébidinnye.

A Tesco nemcsak hazai piacain, de külföldön is népszerűsíti a magyar dinnyét. A tavalyi szezon során összesen hozzávetőleg 8 ezer tonna kiló görögdinnye került cseh, lengyel és szlovák Tesco áruházakba. Ráadásul idén a hagyományos magos görögdinnye mellett, a magnélküli fajták (fekete magszegény, mini, bébi, sárgahúsú) is felkerülnek a külföldre induló kamionokra.

A témában megkerestük az Auchant és a Lidlt is, de cikkünk megjelenéséig az áruházláncok nem válaszoltak kérdéseikre. Amint válaszaik beérkeznek, frissítjük a cikket!

Frissítés:

A Lidl a cikk megjelenése után közölte: 181 üzletükben jelenleg görög és spanyol dinnyét kínálnak vásárlóiknak. Az áruházlánc a június 27-én induló akciója keretében a Görögországból származó görögdinnyét 149 Ft/kg áron kínálja.

A Lidlnél ez lesz a hetedik olyan nyár, amikor a hazai dinnyeszezon indulása után kizárólag csak magyar termesztésű gyümölcsöket forgalmazzák, ez idén július elejére várható. A kínálatban elérhető lesz a normál görögdinnyén kívül a magszegény, a mini és a sárga bélű görögdinnye is.

Tavaly itthon a 7 ezer tonnát meghaladó, azaz közel azonos mennyiségű magyar dinnye fogyott el az áruházak polcairól, mint az előző év azonos időszakában, a külpiacokon értékesített mennyiség közel 4500 tonnára rúgott. Ezt azt jelenti, hogy a Lidl Magyarország exporttevékenysége 12 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest. Az áruházlánc egyúttal hozzátette: beszállítóikkal együtt alakítják ki az akciókat, hogy annak időzítése és mértéke kedvező lehessen a termelőknek.

Frissítés 2:

A cikk megjelenése után, csütörtök délután az Auchan válaszai is befutottak. Eszerint ők is görög, olasz és spanyol görögdinnyéket árulnak, de július 8-tól már megjelennek a magyar termékek is áruházaikban.

Mint megjegyzik: július 17-től várhatóan csak magyar származású, sima- csíkos, magos görögdinnyét árulnak, július 22-től pedig mind a sima, mind a  fekete héjú magszegény, mind a sárga húsú görögdinnye kategóriákban csak magyar származású terméket kínálkban. Most viszont 200-400 Ft/kg közötti adják a dinnyéket, típustól függően. 

Arra a kérdésünkre, hogy tervezünk-e olyan akciót, amivel a hazai termelőket lehet támogatni, az Auchan annyi válaszolt: természetesen. Júliusban és augusztusban is több alkalommal.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás