Friss árfolyamok >>

Nem is gondolnád, mivel etetjük az oroszokat

2018. június 19. 08:18:00
Sokat ki lehetne még hozni a hazai zöldborsótermesztésből. A legnagyobb felvevőnek Oroszország számít.

A kecskeméti Zöldségmag Kft. új zöldborsó fajtája. A bejegyzés előtt álló új fajta jellemzője a koncentrált érés és a nagy termőképesség, mert fürtönként 3-4 hüvelyt képes nevelni a szokásos kettővel szemben.
(MTI Fotó: Ujvári Sándor)
A kecskeméti Zöldségmag Kft. új zöldborsó fajtája. A bejegyzés előtt álló új fajta jellemzője a koncentrált érés és a nagy termőképesség, mert fürtönként 3-4 hüvelyt képes nevelni a szokásos kettővel szemben. (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése szerint az Európai Unió belső piacán Magyarország számít a legnagyobb zöldborsókonzerv-exportőrnek: egy év alatt több mint 42 ezer tonnát szállítunk a közösség országaiba. Emellett a 27 tagállam közül az unión kívüli területekre is mi visszük ki a legtöbb konzervzöldborsót az EU-ból - írja a Magyar Idők.

Az elmúlt évben kissé visszaesett ugyan a kivitelünk, összesen 61,3 tonna került az exportpiacokra a hazai feldolgozóktól, idén azonban újra felfutóban van. Az év első negyedében 9 százalékkal, 14 300 tonnára nőtt az exportpiacokon eladott zöldborsókonzerv mennyisége az előző év hasonló időszakához képest.

Erre nem vonatkozik az embargó

Mivel az embargó nem vonatkozik erre az árura, így továbbra is Oroszország számít a legnagyobb célpiacnak. Emellett Németországba, Olaszországba, a Baltikumba és Franciaországba is szállítanak zöldborsót a hazai konzervgyárak.

Hasonló folyamat figyelhető meg a fagyasztott árunál is. Míg tavaly három százalékkal, 20 100 tonnára csökkent a kivitel, az idei első három hónapban ismét beindult az export. Az első negyedévben a kivitel 20 százalékkal, 5950 tonnára nőtt, miközben a behozatal 32 százalékkal, 498,1 tonnára csökkent 2017 azonos időszakához viszonyítva.

Fagyasztottat a németek viszik

A magyarországi fagyasztott zöldborsó legnagyobb felvásárlói Németország, Olaszország, Románia, Görögország és Belgium voltak. A magyar piacra elsősorban Szerbiából és Lengyelországból kerül fagyasztott zöldborsó.

A friss, piacra szánt áru mennyisége a feldolgozott termékek mellett elhanyagolható. Évről évre háromezer tonnányi friss zöldborsót szállítanak a külpiacokra a magyar gazdák, míg az import mindössze 190 tonnára tehető. A magyarországi friss zöldborsó legnagyobb felvásárlója tavaly Olaszország volt.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás