Friss árfolyamok >>

Megértették a kormány szándékait: jól menő vetőmagüzemet vett az állam

2019. július 1. 15:41:00
Visszavásárolta a mezőhegyesi vetőmagüzemet az állam - a hírt Lázár János, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatokat koordináló kormánybiztos osztotta meg Facebook-oldalán azzal a kommentárral: "Korábban elherdálták, mi visszavettük, fejlesztjük".

A képen Lázár János kormánybiztos és Alain Barbier, a Limagrain Europe vezérigazgató-helyettese. Fotó: Bogdán Imre

A társaság megértette, mit akar a kormány

A kapcsolódó közleményben az áll:

"Hosszas tárgyalásokat követően a francia tulajdonos megértette és elfogadta a Magyar Kormány célkitűzését a nagy múltú mezőhegyesi állami gazdaság teljes körű újjászervezésére. Ennek szükségszerűen részét képezi egy olyan ipartelep létesítése, amely a vetőmagtermelés minden lépését integrálja, a szántóföldtől az üzemig. 2019. június 27-én aláírásra került az a szerződés, mellyel a Limagrain Europe eladta a Limagrain Hungary nevű termelési leányvállalatát a Magyar Államnak."

A francia termelők által irányított Limagrain vállalat magyarországi önálló kereskedelmi tevékenységét 2000-ben kezdte meg. 2014-ben a Limagrain Europe vetőmagüzemet vásárolt Mezőhegyesen és legutóbb 2017-ben hosszútávú szerződést írt alá arra vonatkozóan, hogy kukorica- és gabona vetőmagokat termel a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. földterületein.

A Magyar Állam képviseletében Lázár János, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos vezette a tárgyalásokat.

Lázár János kiemelte: hogy az üzletrész visszavásárlásával nemzetstratégiai céljaink megvalósításához kerültünk közelebb. Ez a cél nem kevesebb, mint a vetőmagágazat meghatározó egységeinek birtoklása.

10 évre szóló megállapodást is aláírtak

Az üzem visszavásárlásával egyidejűleg a termeltetésre és a vetőmag-feldolgozásra hosszú távú szerződést is kötöttünk a Limagrain-nel – tette hozzá a közlemény szerint Pap István Tibor vezérigazgató. „A jövőbeni együttműködés Európa vezető kukoricanemesítő cégcsoportjával mint fajtatulajdonossal elemi érdekünk. Mindkét fél számára előnyös, korrekt megállapodás született, melynek részét képezi az üzem dolgozóinak tovább foglalkoztatása is."

A vételárról megkérdeztük a Mezőhegyesi Ménesbirtokot, ha válaszuk beérkezik, cikkünket frissítjük.

Százmilliós profit - legutóbb remek évük volt

A Limagrain Hungary társaság a 2018. június 30-ával zárult üzleti évben 1,4 milliárdos árbevétel mellett 100,6 milliós adózott eredményt produkált. A társaság bevételeinek túlnyomó része exportból származik: 77,3 millió a beföldi, míg 1,38 milliárd forint a külföldi értékesítés nettó árbevétele.

A társaság 2017. novemberében tőkét emelt, 100 ezer forint pénzbeli hozzájárulással emelte a jegyzett tőkét és 3,113 milliárd forint véglegesen átadott tulajdonosi kölcsön a tőketartalékot növelte.

A társaság az időszakban átlagosan 71 főt alkalmazott - ez közel duplája a megelőző év létszámának, míg két évvel korábban még csak 2 fő volt az átlagos foglalkoztatottak száma.

Fotó: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság / Facebook
Fotó: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság / Facebook

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás