Friss árfolyamok >>

Lázár János feladatot kapott, és nagyon is komolyan veszi

2018. okótber 6. 16:06:00
Öt éven belül Magyarország legjobb, tíz éven belül pedig Európa egyik legkiválóbb agrárcégévé tenné a rá bízott mezőhegyesi gazdaságot Lázár János.

Felújított irodaépület a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. területén, Mezőhegyesen 2018. január 12-én. A magyar állam 2,1 milliárd forintért vásárolta vissza a korábban privatizált céget, azóta több tíz milliárd forintot fordítottak Mezőhegyes újjászervezésére.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Felújított irodaépület a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. területén, Mezőhegyesen 2018. január 12-én. A magyar állam 2,1 milliárd forintért vásárolta vissza a korábban privatizált céget, azóta több tíz milliárd forintot fordítottak Mezőhegyes újjászervezésére. MTI Fotó: Rosta Tibor

A kormány elvárása, hogy öt éven belül Magyarország legjobb, tíz éven belül pedig Európa egyik legkiválóbb agrárcégévé váljon a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. - jelentette ki Lázár János. A korábbi miniszter október 1-jétől a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság állami feladatainak koordinálásáért felel (tevékenységét a miniszterelnök irányítja és a Miniszterelnöki Kormányiroda segíti) - ezért vett részt a cég igazgatósági és felügyelőbizottsági ülésén.

A cég 8500 hektár szántón és 1500 hektár erdőn gazdálkodik, már most is Magyarország tíz legnagyobb agrárgazdasága közé tartozik. A mintegy ötszáz alkalmazottat foglalkoztató cég Békés megye egyik legnagyobb vállalkozása, foglalkoztatója és adófizetője.

Az állam is lehet jó gazda?

A cégnek mintagazdasággá kell válnia, bizonyítva, hogy az állam lehet jó gazdája a rábízott vagyonnak. Az ökológiai egyensúly megtartására mellett úgy kell gazdálkodnia, hogy megélhetést biztosít az itt dolgozóknak és családtagjaiknak, és képes segíteni Mezőhegyes működését - hangoztatta a politikus.
Lázár János úgy fogalmazott, el kell érni, hogy rangot jelentsen Mezőhegyesen dolgozni. Ezért a munkavállalók az agráriumban jellemző béreknél többet kereshetnek, de többet is kell dolgozniuk, több felelősséget vállalva.

Közölte, arra kérte a szakszervezeti vezetőket, tegyenek javaslatot új bérezési struktúrára, amelyben a premizálásnak is fontos szerepe lesz. Hozzátette: szeretné elérni, hogy az eredményben érdekelt legyen minden munkavállaló.

14,6 milliárd pihen a cég számláján

Lázár János kezd visszatérni?

Amióta elvileg visszavonult az országos politikától, nem ez az első megbízatása Lázár Jánosnak: augusztus 15-től a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztosnak nevezte ki Orbán Viktor kormányfő. A hírek szerint Lázár a tőle megszokott teljes lendülettel látott neki a nemdohányzók érdekeinek még erősebb érvényesítésébe - részletek >>

A cég számláján 14,6 milliárd forint van, ez lehetővé tette több nagyberuházás elindítását is. Ipartelep épül a megtermelt búza, kukorica és szója tárolására, szárítására. Korszerű, 1200 állat gondozására alkalmas tehenészeti telepet alakítanak ki, folyamatban van egy 1,6 milliárd forintos összköltségű gépbeszerzés, és az új gépállomás építése - mondta Lázár János, hangsúlyozva, csak olyan fejlesztésekbe kezdenek bele, melyek megtérülnek az adófizetők számára.

Mezőhegyesen valósulhat meg az elmúlt időszak legnagyobb öntözésfejlesztési programja. Az egy időpontban öntözhető terület nagyságát a jelenlegi 2500 hektárról 5000 ezerre növelnék, ehhez 20 milliárd forintos beruházásra van szükség. A fejlesztés tervezése 550 millió forintból elindult - közölte a politikus.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás