Friss árfolyamok >>

Kezdődik a szezon: te már ettől ebből a gyümölcsből?

2018. június 5. 12:56:00
A napokban már kapható a korai hazai meggy a piacokon és az üzletekben.

Magyarország az Európai Unió második legnagyobb meggytermelője, az utóbbi években itthon is egyre népszerűbb a frisspiaci meggy – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből, amelyet a Privátbankár.hu-nak küldtek. Legtöbb az Érdi és a Debreceni bőtermő, az Újfehértói fürtös valamint a Kántorjánosi fajtákból terem.

A magyarországi éves meggyfogyasztás 15 ezer tonnára tehető. Az elmúlt néhány évben erősödött a frisspiaci fogyasztás, ám továbbra is a meggybefőtt a legkedveltebb a vásárlók körében. Hazánkban mintegy 14 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves meggytermés – évjárati hatásoktól függően – 60-90 ezer tonna között ingadozik. A NAK által korábban végzett felmérés szerint legnagyobb területen Érdi bőtermő, Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő és Kántorjánosi fajtákat termesztenek.

A lengyelek után

És mi a helyzet a cseresznyével? Arról itt írtunk >>>

Magyarország az Európai Unió egyik meghatározó meggytermelője, Lengyelország után a második helyen áll. A Magyarországon megtermelt meggy minősége nagyon jó, ezért keresett külpiaci termék. A hazai meggy jelentős része, körülbelül 80 százaléka exportra kerül, ebből 20-25 ezer tonna friss meggy; 38-45 ezer tonna meggybefőtt; 4-6 ezer tonna pedig fagyasztott meggy. Legjelentősebb célpiacunk Németország. Az uniós meggybefőtt-kereskedelemben Magyarország vezető szerepet tölt be, az ellátás több mint 40 százalékát adva.

Remek vitaminforrás

A magyar meggytermelésben szinte csak hazai nemesítésű és szelekciójú fajták szerepelnek, kiváló beltartalmi értékeket produkálva. A meggy gazdag vitaminokban (például A-, B- és C-vitaminban) valamint ásványi anyagokban, vasat, kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Serkenti az idegek működését, segíti az emésztést, vízhajtó hatású.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás