Friss árfolyamok >>

Indul a szezon – komoly büntetés jár, ha nem tartod rendben a kertet

2018. június 21. 09:07:00
Június végéig kell kiirtani a parlagfüvet, aki elmulasztja, megbüntetik.

A Magyar Hírlap cikke szerint közelít a parlagfűszezon, ráadásul a NAK az idén minden eddiginél szigorúbb ellenőrzéseket helyezett kilátásba.  A gazdálkodók figyelmét felhívták a parlagfű szempontjából legkockázatosabb kultúrákra, és arra kérték őket, hogy az idén fordítsanak kiemelt figyelmet a napraforgó-, kukorica- és a szójakultúrák gyommentesen tartására.

Amennyiben a gazdálkodók nem tesznek eleget a jogszabályban rögzített kötelezettségüknek, a közérdekű védekezést akár a növényállomány megsemmisítése árán is elrendelhetik. A parlagfűpollen okozta allergia ugyanis évente több millió ember életét nehezíti meg a nyári-őszi időszakban Magyarországon. A magánkertekben szintén fontos a megelőzés, az elhagyatott, gazos területeket az önkormányzatoknál lehet bejelenteni.

Nincs kibúvó, repül a bírság

Bírság kiszabására kül- és belterületen az NTO jogosult. A növényvédelmi bírságot minden esetben ki kell szabnia a hatóságnak, nincs mérlegelési lehetősége, a bírság mértékét azonban a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a felületi borítottság határozza meg. Amennyiben egy földhasználót 3 éven belül többször is bírsággal kell büntetni, akkor az ismételten kiszabott szankció mértéke már az irányadó bírságtétel másfélszerese. A növényvédelmi bírság mértéke a védekezési kötelezettség elmulasztása esetén – a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően – 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás