Friss árfolyamok >>

Furcsa dolgot okozott az időjárás a földeken

2018. július 3. 14:44:00
Bizakodók a termelők, akár rekord termés várható az idén.

MTI FOtó: Varga György
MTI FOtó: Varga György

A szokatlan időjárás miatt sok helyen összeért az árpa és a repce aratása. A búzából már be is érkeztek az első tételek a laboratóriumi vizsgálatra, holott ezt még nem kezdték el tömegesen betakarítani – derült ki a Concordia Közraktár Zrt. jelentéséből.

Árpából idén mintegy 230 ezer hektárt vetnek országszerte, a legnagyobb részét már betakarították, az aratás napokon belül befejeződhet. Idén 5,2 tonnás termésátlagot várnak a gazdák, ami 1,2 millió tonna termést jelenthet. A beérkezett minták között elszórtan jelentkeztek extrém alacsony hektolitertömeggel rendelkező tételek, az ország különböző pontjairól érkezett minták nagyrészt azonban elérik a Magyar Szabványban megkövetelt, 63,0 kg/hl értéket. A Gabona Control által vizsgált sörárpák minősége is megfelelő volt fehérjetartalomban, osztályozottságban és csírázási képességben.

Rekord is lehet az idén

A repce idei vetésterülete mintegy 270 ezer hektár, és 2,8 tonnás termésátlag várható, ez országos összesítésben 750 ezer tonnányi termést jelenthet. A bevizsgált tételek olajtartalma 46-47 százalék, ami a tavalyihoz hasonlóan kedvező érték, jó minőséget jelent. A termésátlagot eredetileg magasabbra tették a tavalyinál, de a betakarítást megdőlt táblák, eső, magas nedvességtartalom nehezítik. Hozzátették: a repceárakban hangsúlyosan megjelenik majd az euróárfolyam változása is.

A búza learatása még várat magára, az első minták szerint mind a takarmány, mind az étkezési búza minősége megfelelt a követelményeknek, egyelőre nem jelentkeztek minőségi problémák. A mért  fehérjeértékek 10 és 14,5 százalék között mozognak, tehát az idén a takarmány-, és malmi búzákból is lesz kínálat, nem kell hiányra számítani, a termelők ugyanakkor tartanak a kiszámíthatatlan esőzésektől.

A Concordia vezérigazgatója, Halmos Gábor elmondta: a sok csapadéknak köszönhetően nagyon szépen fejlődik a kukorica és a napraforgó is. Ha az időjárás továbbra is kedvező marad számukra, akkor könnyen számíthatunk rekordtermésre is.

Rekord vagy katasztrofális éve lesz a szőlőtermelőknek?

Március végén még hófúvások nehezítették a munkákat az ültetvényeken, három hétre rá pedig berobbant az azóta is tartó meleg idő. Az április és a május is nyáriasan meleg volt, és a rendkívül sok csapadék hatására a szőlővesszők robbanásszerű növekedésbe kezdtek, mostanra pedig soha nem látott mennyiségű és szinte kifejlett fürtöket hoztak. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás