Friss árfolyamok >>

Főleg pálinka lesz a magyar szilvából

2018. okótber 3. 08:04:00
A szokásosnak megfelelő mennyiségben termett a gyümölcsből, nagy részét a szeszipar vásárolja fel.

Nem volt kiemelkedően jó év a szilvatermést illetően, az átlagosnak mondható szezonban azonban így is mintegy 60-65 ezer tonna gyümölcsöt takaríthatnak be a gazdálkodók - írja a Magyar Idők.

Hunyadi István, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (­Fruitveb) szakmai igazgatója a napilapnak elmondta: a minőségre nem volt panasz, az időjárás nemcsak a szilva, hanem más gyümölcsök érésének is kedvezett.

30 forintos felvásárlási ár

Az árakkal kapcsolatban a szakmai igazgató azt mondta, hogy ebből a szempontból az előző szezon nagyon kedvezően alakult. Mivel a tavaszi időjárás hagyott némi nyomot a termésmennyiségen, ezért viszonylagos hiány alakult ki szilvából a piacon, így a felvásárlási árak is magasabbak voltak. Az idén azonban erre nem volt példa, szinte semmilyen időjárási tényező nem befolyásolta a mennyiségeket, így az árak is alacsonyabbak. Kilónként 30-40 forintos átvételi árakról is érkeztek hírek, ez az összeg azonban messze nem fedezi a termelők költségeit.

300 forint a bolti ár

Az alacsony árak nemcsak a feldolgozóiparnak szánt termésnél jelentkeztek, a fogyasztói piacokon is olcsó gyümölccsel lehetett találkozni, a standokon nem volt ritka a 300 forint alatt, 200 forint környékén kínált gyümölcs.

Javát a szeszipar vásárolja fel

A teljes hazai termésmennyiség mintegy 70 százalékát a feldolgozók, azon belül is főként a szeszipar vásárolja fel. A magyar szilvából tehát elsősorban pálinka készül. Lekvár- és dzsemkészítésre viszonylag kevés alapanyag kerül. A fennmaradó rész zöme a friss piacon fogy el.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás