Friss árfolyamok >>

Ajándék a magyaroknak – olcsóbb lesz az egyik kedvenc gyümölcsünk

2018. május 24. 14:56:00
Jobb termést várnak idén cseresznyéből, ez lefelé nyomhatja majd az árakat.

Ahogy arról már korábban írtunk, hamarosan kezdődik a cseresznyeszezon Magyarországon. Az idén ráadásul a közepesnél jobb, 12-15 ezer tonna lehet a cseresznyetermés a tavalyi 8-10 ezer tonna után a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint. A szervezet alelnöke, Apáti Ferenc szerint ennek megfelelően a fogyasztói árak is mérséklődhetnek valamicskét a tavalyihoz képest, a következő másfél hónap termelői árainak alakulását viszont megbecsülhetetlennek tartja, mivel ez nagyban függ az időjárástól.

A cseresznye-szezon a Rita fajtával május közepén indult, az első jelentős korai fajta, a Bigarreau Burlat betakarítása május 20. és 30. között kezdődik. Az első osztályú cseresznye fogyasztói ára most kilogrammonként 1200-1800 forint. Június közepétől, a nagyobb mennyiségek megjelenésével, kilogrammonként 400-800 forintos fogyasztói ár várható, bár a cseresznye piacán pár nap alatt is jelentős árváltozások történnek, fűzte hozzá Apáti. Jelenleg egyébként a meleg miatt a szokásosnál 5-7 nappal korábban kezdődött a szezon.

Bizonytalan, mint a kutya vacsorája

A cseresznye éves termésmennyisége az elmúlt tíz évben 5 és 18 ezer tonna között ingadozott, az ágazat termelési értéke az évjárattól és piaci viszonyoktól függően pedig 2-4 milliárd forint között volt. A cseresznye 3-4 százalékos részarányt képvisel a magyar gyümölcságazatból a termőterület, a termésmennyiség és a termelési érték vonatkozásában egyaránt. Ugyanakkor a termés mennyisége rettentően függ az időjárástól, így a cseresznye az egyik legrosszabb termésbiztonságú gyümölcs.

A hazai termésű cseresznye 70-80 százalékát belföldön értékesítik, a többi a külföldi piacokra - döntően a szomszédos országokba - kerül, az importált cseresznye mennyisége elenyésző. A belföldön értékesített termés nagyobb hányada a kiskereskedőkhöz - a frisspiacra - kerül, a többi a feldolgozóiparban hasznosul. A legjelentősebb termesztőkörzetek Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében találhatók.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás