Friss árfolyamok >>

20 forint az alma kilója: elcsitul a botrány?

2018. augusztus 30. 07:16:00
Két újabb feldolgozóval állapodtak meg az almatermelők, már csak egy cég nem hajlandó emelni a felvásárlási áron.

A léalma alacsony felvásárlási ára miatt demonstráló almatermelő gazdák mezőgazdasági járművei a 41-es főúton, az Austria Juice feldolgozó és felvásárló üzeme közelében Vásárosnaményban 2018. augusztus 21-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
A léalma alacsony felvásárlási ára miatt demonstráló almatermelő gazdák mezőgazdasági járművei a 41-es főúton, az Austria Juice feldolgozó és felvásárló üzeme közelében Vásárosnaményban 2018. augusztus 21-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Szerdán megállapodás született a demonstráló gazdák és az Austria Juice, a legnagyobb hazai feldolgozó, valamint a Rauch Kft. között. Az Austria Juice bejelentette, hogy ma (augusztus 30-án) reggeltől az ipari almát a cég 20 Ft/kg nettó áron, a rezisztens fajtákat - az erre vonatkozó szerződéssel rendelkező termelőktől - 22 Ft/kg nettó áron vásárolja fel. A Rauch Kft-vel is megállapodtak a gazdák, ma reggeltől ez a cég is 20 Ft/kg nettó árat fizet az ipari almáért.

A napokban a vajai Döhler Vaja Kft-vel is 20 forintos felvásárlási árban állapodtak meg a gazdák, így már 3 céggel sikerült rendezni az egyébként igen feszült viszonyt.

A MAGOSZ azt közölte a Privátbankár.hu-val: a mátészalkai, magyar magántulajdonban lévő ESZAT Kft. továbbra sem hajlandó a tisztességes árat megfizetni a gazdáknak az ipari almáért. Amennyiben holnap reggelig a cég nem változtat az álláspontján, a demonstráció az üzem előtt tovább folytatódik.

Kompromisszumos megoldás a 20 forint

A szabolcsi almatermelők azután kezdtek félpályás útlezárásokba és demonstrációkba, hogy az osztrák tulajdonú Austria Juice Kft. augusztus elején kilogrammonként 13 forintra hirdette meg az ipari alma átvételi árát. A gazdák szerint ez az ár rendkívül alacsony, a tüntetésekkel azt szerették volna elérni, hogy a feldolgozók legalább 25 forintra emeljék fel a léalma árát. Végül 20 forintban állapodnak meg sorra a felvásárlókkal.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás