Friss árfolyamok >>

Agrár

Jönnek a drónok? Megjárhatják a gazdák a jogszabályok hiányossága miatt

Különös problémára hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Mint írják közleményükben, a rendezetlen jogszabályi környezet miatt permetezési célra jelenleg tilos drónokat használni. Ők viszont a társszervezetekkel egyetértésben sürgetik a szükséges szabályozás megteremtését.

Felpaprikázzák a termelőket: 500 milliót ad a kormány

A termelési kedv fenntartása érdekében még az idén több mint 500 millió forint támogatást kap a fűszerpaprika ágazat - mondta Nagy István agrárminiszter.

Durva szabálytalanságok - undorító körülmények közt tartották az állatokat

55 illegálisan tartott sertést találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei az egyik Pest megyei állattartó telepen.

Bajban a magyar csirkék – mi történt?

Nem boldogok a csirkések.

Óriási kiaknázatlan lehetőség áll Magyarország előtt

A gazdasági haszon mellett jelentős ökológiai előnyökkel is járna a magyarországi haltenyésztés fejlesztése.

Megválasztották Az év agráremberét - Bálint gazda is díjat kapott

A szakmai zsűri Ledó Ferencnek, a FruitVeb, Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökének ítélte a 2018-as Az év agrárembere díjat.

Magyar borvita Brüsszellel: tiltott szőlőfajtákat vennének újra elő

Az Európai Bizottság engedélyezné a borelőállítást az évtizedek óta tiltott szőlőfajtákból, Magyarország ellenzi a javaslatot.

Kitört a balhé az olajbogyók körül - nekiment az EU Amerikának

Különös vámon vitatkozik az Európai Unió és az Egyesült Államok.

Elpusztultak a méhek – betiltották a gyógyhatású készítményt

Az United Pharma Kft. több állatgyógyászati készítményében is fipronil szennyezést mutattak ki. Több gyógyszerformára is felfüggesztette a gyógyszergyár tevékenységét a Nébih.

Rá akarnak venni, hogy együnk több szárnyast

A hal és vadhús után ezúttal több baromfit tennének a magyarok asztalára.

Minden kút kiszárad? A klímaváltozás a világ talajvíz-készletét is kicsinálja

A következő évszázadban a bolygó melegedése miatt sokkal nehezebben fog újratöltődni a világ talajvíz-készletének a fele, ami különösen riasztó, mert csak most kétmilliárd ember élete függ a mélyből felhozott víztől. A kutak hamar kiszáradnak, de a mélyebben meghúzódó víztömeg is károsodik, ráadásul ezek csak évezredek múlva reagálják majd le a mostani kor környezetpusztító hatásait, hogy ha esetleg sikerül visszafordítani az éghajlatváltozást, legalább a leszármazottainknak is rossz legyen.

Klímaváltozás: a vadon termő kávéfajták 60 százalékát fenyegeti a kipusztulás

A korábbi becslések még csak 22 százalékról szóltak.

Van egy farm az USA-ban, ahol nemsokára még a csalánt is robot fogja kitépni

Egyre gyorsabb ütemre kapcsol a robotizáció a mezőgazdaságban: az USA legnagyobb farmjain már bevett gyakorlat a különböző drónok, szenzorok és szuperszámítógépek bevetése a gazdagabb és minőségibb termésért, de most már a kisebb gazdaságok is ráfeküdtek a robotok alkalmazására. Ezeken a tanyákon ugyanakkor mást és máshogy termesztenek, így új gépekre van szükség. Ilyen a Pittsburgh közelében fekvő, alig három éves Rivendale Farms is, melynek külön, az egyedi igényekre szabottan fejleszt robotokat a közeli egyetem.

A nap képe: ló és gazdája a szomorkás télben

A ma készült felvételen egy afgán lovas vár kuncsaftra Afganisztán fővárosában, Kabulban.

Genetikai áttörés: forradalom jön a mezőgazdaságban

A fotoszintézis évmilliárdokkal ezelőtt indult be a bolygón, és az élet egyik alapfolyamatává vált - a légköri körülmények azonban sokat változtak azóta. Amerikai tudósok most génmódosítással sokat javítottak a kapcsolódó folyamatok hatékonyabbá tételén - biztosan kell hozzá egy évtized, de a kutatás olyan mezőgazdasági forradalomhoz vezethet, ami rengeteget javíthat a növekvő népesség élelmezésén. A dohánynövénynél 40 százalékos fejlődést értek el, most a burgonya következik, aztán a többi élelmiszernövény - azt ígérik, a felfedezésen nem fognak nyerészkedni.

Újra ehetnek amerikai rizst a kínaiak

Kína először nyitotta meg piacát az amerikai rizs előtt, ami szakértők szerint újabb jele annak, hogy kezd enyhülni a két ország között fagyossá vált kapcsolat.

Mi lett a nagy áfacsökkentésből? Miért lett drágább a hal?

Amikor 27-ről 5 százalékra csökkent januárban a halhús áfája, mindenki a fogyasztás növekedését jósolta - valami azonban nagyon kisiklott év közben, és mire észbe kaptunk, a karácsonyi ponty idén decemberre 5-7 százalékkal drágább lett, mint a tavalyi - hiába esett ötödére az áfatartalom.

Citromokat teszteltek: nem mindegyik ment át a vizsgálaton

Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Egy citromnál megtévesztő jelölés miatt kellett intézkedni, míg egy másik gyümölcsnél hiányos címkét találtak.

Újra megjelent a veszélyes vírus Magyarországon

Ezúttal egy Szabolcs megyei vaddisznóban mutatták ki a sertéspestist.