Friss árfolyamok >>

Agrár

Érzékenyen is érintheti a magyar fogyasztók pénztárcáját a madárinfluenza

Újabb megyében azonosították a madárinfluenza vírusát, ám még ezelőtt két ország is kitiltotta piacáról a magyar baromfit. A Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója szerint a kialakult helyzet negatív exportpiaci hatásai vélhetőleg erősebbek lesznek.

Tovább emelheti a tej árát a döglődő forint

A nyers tej már így is az uniós átlagtempónál gyorsabban drágult itthon, de a rémes forint-euró árfolyam miatt várhatóan a bolti tej ára is felmegy.

Az élelmiszer 90 százalékát nem helyi termelőtől vesszük, pedig mindenki nyerne vele

Egy átlagos héten nagyjából 150 család asztalára kerül helyi termelőtől származó élelmiszer Nyíregyházán. A Nyíregyházi Kosár az ország egyik legnagyobb bevásárlóközössége.

Hány tojást tojnak idén Magyarországon?

Némi visszaesés várható a tavalyi év után.

600 milliót ad a kormány a gazdáknak a viharkárok miatt

Az elmúlt hónapok viharai súlyos, sok esetben a gazdálkodás folytatását ellehetetlenítő károkat okoztak a mezőgazdasági termelőeszközökben - ültetvényekben, épületekben, berendezésekben -, amely nehéz helyzet elé állítja az érintett termelőket.

Még drágább lehet majd a sertéshús

Az afrikai sertéspestis miatt további áremelkedés jöhet.

A magyar földtulajdonosok öt százaléka gazdálkodik

Nagyon kevesen művelik a földjüket.

Akkor sem mond le a brit miniszterelnök, ha az árokba kényszerül

Hatalma fontosabb Boris Jonhsonnak, mint amire mindet feltett: az Egyesült Királyság október 31-i kiléptetése az Európai Unióból, bármi is történjen.

1230 hektár állami földet kaptak ingyenes használatra hátrányos helyzetű falvak

A terület 17 megye 109 települése között oszlik el. Pályázniuk kellett rá, 5-15 évre kapták meg a grátisz földhasználati jogot.

Ötödével kevesebb alma teremhet, mint azt korábban várták

Az idei almatermés 400 ezer tonna alatt lehet, ami még a korábbi, pesszimista becslésnél is 15-20 százalékkal gyengébb, a sokéves, 600 ezer tonna körüli átlagterméstől pedig akár 35 százalékkal is elmaradhat.

Betett a szélsőséges időjárás a zöldségeknek

Sem a százazság, sem a sok csapadék nem tett jót. Épphogy termett borsó, a paradicsom jó.

Jól húz a magyar agrárgazdaság

A magyar agrárgazdaság az elmúlt években látványos fejlődésen ment keresztül, termelékenysége és jövedelmezősége is nagymértékben emelkedett.

Kevésbé harapnak a magyar dinnyére külföldön

Éleződik a verseny az exportpiacon.

Támogatást kapnak a magyar méhészek

20 ezer méhész összesen 600 millió forinthoz juthat, ez fejenként 500 ezer forintot jelent.

Thaiföldre küldenénk magyar sertéshúst

Élelmiszerstop van a sertéspestis miatt.

Az igazi dinnyeháború: van, ahol 109, máshol 300 forint a nyári csemege kilója

Még egy hónapig kitarthat a dinnyeszezon. Bár az árak magasabbak, mint korábban voltak, a termelők mégsem lehetnek felhőtlenül boldogok az őket nehéz helyzetbe hozó, a külföldi piacokról kiszorult, rosszabb minőségű termékek belföldi térnyerése miatt. Friss piaci körképünkben megnéztük, mennyiért lehet most dinnyét venni a budapesti piacokon, sarki közértben, hipermarketekben és azok webáruházaiban. Mihez kezdett a Lidl a dinnye árával a múlt heti botrány után?

Nyomás alá került a szőlő felvásárlási ára

Önköltség alatti borszőlő-felvásárlási árakat hirdettek meg a felvásárlók a idei szüret elején, és a mostani kilátások alapján a vártnál kisebb mennyiséget vásárolnának fel - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

Hozhat némi dohányt a magyar dohány

Közepesen jó szezonra számítanak a termesztők.

Klímaváltozás – mit lépnek az európai borosgazdák?

A klímaváltozás egyre inkább arra kényszerítheti Európa bortermelőit, hogy már csak az elemi túlélés érdekében is alapjaiban gondolják újra eddigi telepítési és gazdálkodási gyakorlatukat. A szélsőséges időjárást jobban tűrő fajták telepítése már elkezdődött a mediterrán régióban, ám az áttörés még várat magára.