Friss árfolyamok >>

Valentin-nap: őrült dolgok derültek ki a magyarokról

2018. február 14. 13:22:00 – Valkai Nikoletta
Fél évre is képesek lennénk lemondani mobilunkról egy intim együttlétért? Miért nem mindegy, hogy a romantikus vacsorán milyen színű a szalvéta? Élményre vágyunk, de plüssszívet kapunk? Ahogy nőnap előtt, a Valentin-napot megelőzően is számtalan sajtóközleménnyel találták meg szerkesztőségünket a vállalatok. Ezekből válogattunk.

Mit gondolunk a szerelmesek napjáról?

Jött egy közlemény a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös kutatásáról, amelyben az ünnep megítélése mellett a Valentin-napoz fűződő szokásainkat is megvizsgálták.

Ebből többek között kiderült:

Veszélyes a pornó

A tavalyi nőnapkor ezeket tudtuk meg a magyar nőkről >>>>

Nem árt azonban óvatosnak lenni ezen a napon (is). A Kaspersky Lab szakértői megvizsgálták, hogyan használják a kiberbűnözők a felnőtt tartalmakat. Tavaly a mobiltulajdonosok 25 százalékát felnőtt tartalommal rendelkező weboldalakon keresztül támadták meg, több mint 1,2 millió felhasználóról van szó világszerte. Ugyanakkor az áldozatok kétszer is meggondolják, hogy jelezzék a támadást a megfelelő szervek felé, egyszerűen azért, mert még mindig sokan kritikusan tekintenek az ilyen tartalmakra.

Élményre vágyunk

Megtudtuk azt is, hogy a „fogyasztók továbbra is az élményeket részesítik előnyben az anyagi javakkal szemben.” A Mastercard Love Index adatai szerint ugyanis a Valentin-nap környékén a romantikus kiadások 6 százalékkal, a tranzakciók pedig 17 százalékkal emelkedtek 2015 óta. Másik oldalról nézve: a magyarok vásárlási szokásai több ponton is eltérnek a globális trendektől, hazánkban még mindig az olyan klasszikus ajándékokat keresik a vásárlók, mint a virágok vagy az ékszerek.

Ha ez nem lenne elég, az idei kutatás rámutatott arra is, hogy a leggyakrabban hasukon keresztül próbáljuk megnyerni kedvesünket. A vizsgált időszakban vacsorára költünk a legtöbbet: az étkezésre költött összeg a kiadások 40 százalékát teszi ki.

Mi köze van a Valentin-napnak az egészséghez?

„Valentin-nap közeledtével a világ számos részén bíztatják arra az embereket, hogy a szívük választottja mellett saját szívük egészségére is odafigyeljenek. A szív és a keringési rendszer megbetegedései ugyanis komoly problémát jelentenek világszerte és Magyarországon egyaránt. Az időskorban jelentkező gondok megelőzésének kulcsa a fiatalkori egészségtudatos életmód és a rendszeres szűrővizsgálat lehet. Február nemcsak a szerelmesek ünnepe miatt fontos, hanem mert ekkor van a szívtudatosság hónapja is” – így kezdődött egy másik sajtóközlemény, amelyet ugyancsak az ünnep kapcsán kapott szerkesztőségünk. Csak homályosan értjük az összefüggést a két esemény között.

Ha Valentin-nap, akkor lánykérés?

Az Ékszerpalota a lánykérési szokásokat vizsgálta. Ebből pedig olyan dolgok jöttek ki: lehet bármikor, csak négyszemközt, romantikus módon, és legyen meglepetés. Sőt! A válaszadók kétharmada szerint a kérőnek térden állva kell megkérnie a választottja kezét. És hogy hányan gondolják úgy, hogy a Valentin-nap a tökéletes időpont a lánykérésre? Furcsa eredmény született: a megkérdezettek mindösszesen 1 százaléka mondta ezt.

Fél évig mobil nélkül?

Nem akármilyen közlemény érkezett a  Huaweitől. Az Ispossal 12 európai országban, köztük Magyarországon elvégzett kutatásból az derült ki:  „a magyarok szerint az okostelefonnak fontos szerepe van a szerelem lángra lobbantásában, a válaszadók közel háromnegyede üzenetekkel, 48 százalékuk pedig meghitt hanghívásokkal is udvarol kiszemeltjének. A legtöbb megkérdezett a >>szeretlek<< szót küldi leggyakrabban kedvesének, aki általában valamilyen jellegzetes becenéven szerepel a telefonkönyvében. A válaszadók közel harmada telefonfüggőnek tartja magát, ha választania kéne, inkább a szerelem mellett döntene: a magyarok 55 százaléka romantikus randevúért, 89 százalék pedig az intim együttlétért akár fél évig is lemondana okostelefonjáról” – tudtuk meg a felmérésből.

Inkább elő a telefonnal, ingyen internet!

A Vodafone szerint az adatforgalom nem szabhat határt a szerelemnek, ezért 90 GB plusz adattal készültek az ügyfeleknek. Bővebben itt írtunk a mobilszolgáltató akciójáról >>>>

Küldj videóüzenetet!

A Magyar Telekom egy "kísérletet" tett az ünnepen, a technológiát hívták segítségül, hogy megmutassák "valójában sokkal többször gondolunk egymásra, mint ahogy azt elsőre tippelnénk. Érzelmeink kifejezésére mindig a MOST a legjobb alkalom, hiszen a kezünkben tartjuk a lehetőséget, hogy ezt bárhol, bármikor megtehessük" - gondolják a mobilszolgáltatónál és linekeltek egy Youtube videót.

Nassoljuk a bonbont

A Nielsen azt derítette ki, hogy Bálint-napkor évek óta jelentősen megugrik a pralinéeladás Magyarországon: közel 400 tonna, több mint két és fél millió doboz bonbon fogyott csak 2017 februárjában. Ezzel az ünnep a harmadik helyre kapaszkodott fel akarácsony és a nőnap után bonbonértékesítésben. De mindez kevés! A kísérőajándék, avagy a plüss-szív forgalma is megugrik. Csak tavaly februárban 15 millió forint fölött költöttek szíves figurákra a magyarok.

A praliné és plüss szív értékesítése (Forrás: Nielsen)
A praliné és plüss-szív értékesítése (Forrás: Nielsen)

Ha olcsón megúsznád ezt az egész felhajtást

A Privátbankár szerkesztősége sem tudta szó nélkül hagyni a mai napot. Szokásos Árkosár-felmérésünkben megnéztük, hány forintból lehet kihozni egy epres-pezsgős-bonbonos romantikázást. Milyen eredményre jutottunk? Részletek itt >>>>

Elmegy az étvágyunk a szalvétától?

Ha nem tudnánk, milyen színű szalvéta illik a Valentin-napi vacsorához, arra is jöttek ötletek: „6 tipp, amellyel fokozható a gasztronómiai élmény a teríték megfelelő színkombinációjának segítségével – gasztro-szín kisokos TORK-tól” – címmel. A közlemény szerint nagyon nem mindegy, milyet választunk: attól függően, hogy mi lesz a Valentin-napi menü, az alábbi tippeket adták, milyen színű szalvéta illik különböző ételekhez:

1. A kék árnyalatai csökkentik az ételek sósságának érzetét, kiemelik a sárga és narancsszín kontrasztját, így illenek például a tojásos ételekhez, az indiai fogásokhoz és sok más, fűszeres ételhez.

2. A korall és a rózsaszín csökkenti a keserű aroma érzetét, és édesebbé teszi az ételeket, tökéletesen illeszkednek a desszertekhez, különösen a piros színű édességekhez.

3. A mustársárga fokozza az ízeket, így jól illik a halakhoz és a tenger gyümölcseihez, és meleg szín lévén jól illik a zöldségekhez, salátákhoz.

4. A szürke és a fekete árnyalatai kontrasztot teremtenek a könnyedebb fogásokkal, így a könnyű ételekkel, mint a mediterrán konyhával vagy a tésztaételekkel.

5. A zöld árnyalatai harmonizálnak a sárga ételekkel és mivel mindkettő meleg szín, a zöld szalvéta erősíti az ételek karakterét; remek párosítás egy curry-vel.

6. A fehér és krém, vagy más, semleges színek kiegészítik a konyhaművészeti alkotásokat: például a vörös szószokat, a marhahúst vagy akár az intenzív színű ételeket.

Jó étvágyat és boldog Valentin-napot!

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás