Friss árfolyamok >>

Tudod, mi lesz a kidobott karácsonyfákkal?

2018. január 6. 12:08:00
A fenyők lassan kikerülnek a lakásból az utcára. Hova tehetjük, és mi lesz a fákkal ezután?

MTI Fotó: Varga György
MTI Fotó: Varga György

Budapesten a karácsonyi ünnepek után a Fővárosi Közterületfenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat. Becslések szerint mintegy 500-600 ezer darab tűlevelű kerül ki az utcákra - írja a társaság a honlapján.

Az FKF tapasztalatai  szerint Vízkeresztet, azaz január 6-a után kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában 1-1,5 hónapig tart. Ilyenkor úgynevezett fenyőfa  járatok szállítják el a már feleslegessé vált karácsonyfákat. Ez előtt illetve ez után a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket.

Hova tegyük?

A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé, vagy a kerületi bontásban felsorolt, több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fákat. Az első esetben azonban figyelni kell arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.

Ha túl nagy a fa?

Amennyiben olyan méretű a fenyőfa, hogy azt hulladékszállító géppel nem tudják összeaprítani, másik szállítójármű viszi el a helyszínről.

Mi lesz a kidobott fákkal?

A kiszolgált tűlevelűeket először aprítják, majd ezután Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, amelyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartásnak biztosítanak fűtési gőzt és villamos áramot.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás