Friss árfolyamok >>

Titokzatos függőség terjed: valami különleges történik az agyaddal, ha kipróbálod

2018. január 9. 20:31:00
Új szenzáció tűnt fel az interneten, egyre több videó kerül fel arról, hogy emberek mikrofonba suttognak, kopogtatnak, különböző használati tárgyakat birizgálnak, simogatnak. Egyre inkább terjed az ASMR iránti őrület, de mi is ez a titokzatos élmény, és miben tud segíteni?

Ajánlatunk

Az ASMR az autonomous sensory meridian response rövidítése, amelyet talán leginkább önkiváltó érzékszervi meridián válaszérzésnek lehetne fordítani. Ez az a bizsergő, eufórikus, kellemes érzés, amelyet egyes hangok, érintések és látvány tud kiváltani, mint például:

  • eső és viharok hangja
  • suttogás
  • csendes, ismétlődő hangok
  • lágy beszéd, kedves szavak
  • tárgyakon, mikrofonon kopogtatás
  • simogató hangok
  • személyes figyelem
  • szájhangok, evés hangja
  • fehér zaj
  • bizonyos szavak, mondatok (pl. chocolate)

Az ASMR név a közösségi média szüleménye, először 2015 februárjában kezdték el használni, és bár az érzés sokak szerint egy „agyi orgazmushoz” hasonlítható, ezt az elnevezést az orgazmus szó szexualizáltsága miatt nem akarták használni.

Honnan jöhet?

Az ASMR tudományos okairól egyelőre nem sokat tudunk, de az Ohio Állami Egyetem kutatásai szerint az ASMR által kiváltott érzés az emberszabásúak kurkászás közbeni érzéseire hasonlít a legjobban.

A jelenség kutatása azért is nehézkes, mert nem minden embernél sikerül kiváltani az érzést. Steven Novella, a Yale orvosi iskolájának professzora szerint az ASMR annyiban a migrénes fejfájásokhoz hasonlít, hogy azért tudunk a létezéséről, mert egymástól független emberek többször átélték azt.

Az idegprofesszor szerint ahhoz, hogy többet tudjunk az ASMR jelenségéről, kezdetnek MRI vizsgálatokra lenne szükség azon egyének agyáról, akik képesek átélni az érzést, és azokéról is, akik egyáltalán nem.

Tom Stafford, a Sheffield-i egyetem óraadó tanára szerint az ASMR jelenleg abban a helyzetben van, mint a szinesztézia, amely sokáig csak mítosz volt, aztán az 1990-es években sikerült egy módszert találni, amivel vizsgálható.

Miben segít?

Az ASMR az azt átélni képesek beszámolója szerint elálmosít, megnyugtat és segít a szorongásos, depressziós és alvászavaros problémák kezelésében is. A Swansea Egyetem kutatásában 500 önkéntest vizsgáltak, nekik az ASMR-rel kapcsolatban tettek fel kérdéseket, és meglepően egységes válaszokat kaptak. A legtöbb embernél a suttogás váltotta ki az érzést, de a személyes figyelmes, ropogós, és lassú mozgásos videók is nagyon népszerűek voltak.

A résztvevők 95 százaléka azért nézte a videókat, hogy elaludjon és megnyugodjon, míg 5 százalékuk szexuális izgalmat akart kiváltani vele. A YouTube-on rengeteg videó van olyan hangokkal, amelyek képesek kiváltani az ASMR-t.

Egyetlen fontos tanácsot azért tudunk adni az agyi orgazmussal való kísérletezéshez: szigorúan csak fülhallgatóval nézzük a videókat!

Fahangok

Csengők

Suttogás

Zselé

Személyes figyelem (nő/férfi hang)

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás