Friss árfolyamok >>

Sokkal kevesebb a baleset a vasúti átjárókban

2018. április 19. 09:58:00
Minden baleset a figyelmetlenül közlekedők miatt történik.

Kisiklott vonat és összeroncsolódott személygépkocsi, melyek összeütköztek egy vasúti átjáróban Debrecen külterületén 2018. március 24-én. A balesetben egy ember súlyosan, kettő könnyebben sérült. (Fotó forrása: MTI Fotó, Czeglédi Zsolt)
Kisiklott vonat és összeroncsolódott személygépkocsi, melyek összeütköztek egy vasúti átjáróban Debrecen külterületén 2018. március 24-én. A balesetben egy ember súlyosan, kettő könnyebben sérült. (Fotó forrása: MTI Fotó, Czeglédi Zsolt)

Az első negyedévben az előző évi huszonhétről tizennyolcra, azaz 33 százalékkal csökkent az ütközések, gázolások száma a vasúti átjárókban – közölte a MÁV a Privátbankár.hu-val.

Mint írják, idén március végéig egy halálos, egy súlyos és öt könnyű sérüléssel járó baleset történt, mindegyik jól működő sorompóval biztosított átjáróban. 2017-ben a MÁV biztonsági szakemberei – gyakran a rendőrséggel közösen – csaknem kétszázszor tartottak forgalombiztonsági ellenőrzést a sorompóknál; hasonló kampányakciókra idén is lehet számítani.

Tavaly a MÁV és a MÁV-HÉV pályahálózatának vasúti-közúti kereszteződéseiben 99 ütközés és gázolás történt, ebből 16 a HÉV átjáróiban. Ez egész évre vetítve több mint 2016-ban, ám a tavalyi utolsó és az idei első negyedévben jelentősen csökkent a balesetek száma a megelőző évek azonos időszakaihoz viszonyítva. Idén március végéig a MÁV hálózatán huszonötről tizenhatra (33 százalékkal) csökkent a balesetek száma a tavalyi első negyedévhez képest; a HÉV-nél két-két baleset történt 2017. és 2018. első három hónapjában.

Szokatlan lépés a MÁV-tól: olcsóbb lett a vonatjegy >>>>

Évek óta nem volt meghibásodás

Az ütközések, gázolások kivétel nélkül a közúton közlekedők gondatlanságából, figyelmetlenségéből következtek be. Vasúti berendezés meghibásodásából eredő baleset több mint hét éve nem történt.

A MÁV szerint a balesetek számának mérséklődése a vasúti átjárókban végzett ellenőrzéseknek és a baleset-megelőzési kampányoknak is köszönhető.

Csak egy példa...

A gépjárművezetők figyelmének felhívása azért is elengedhetetlen, mert szabályszegő közlekedéssel nemcsak saját magukat sodorhatják veszélybe, hanem a vonatokon utazókat, dolgozókat is. A napokban emelt vádat egy szerb kamionos ellen a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség egy olyan baleset miatt, melyben egy mozdonyvezető súlyos sérüléseket szenvedett.

Tavaly július 20-án délután, Szatymaz külterületén a piros jelzés ellenére hajtott be a teherautó a vasúti átjáróba. Amint a mozdonyvezető ezt észlelte, az átjáró előtt 160-170 méterrel azonnal gyorsfékezni kezdett a 100 km/h-ás sebességgel közlekedő mozdonnyal, de a balesetet már nem tudta elkerülni: nekiütközött a kamion pótkocsijának és lesodorta a sínekről. A vonaton tartózkodó mintegy 180 utas közül senki sem sérült meg, a mozdonyvezetőt azonban kórházba kellett szállítani.

A mozdony és a pálya megrongálása a vasúttársaságnak 50 millió forintnyi kárt okozott. A sofőrt az ügyészség vasúti közlekedés biztonsága elleni, súlyos testi sértést okozó, gondatlanságból elkövetett vétséggel vádolja.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás