Friss árfolyamok >>

Nagy változás jön a kenyereknél – ettől lesz drágább az életünk?

2017. június 19. 16:07:00
Csütörtöktől egészségesebb alapanyagokból kell készíteni a péktermékeket.

A Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásai csütörtökön lépnek hatályba, ezek alapján pedig alapján pedig minden kenyérfélének növelni kell a gabonatartalmát. A rozskenyerekben például az eddigi 40 százalékról 60 százalékra kell növelni a rozstartalmat, a rozsos kenyérnél pedig 15,1 százalékról 30 százalékra kell emelni a rozstartalmat. A legnagyobb változás a teljes kiőrlésű kenyereknél várható, június 22. után csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amelyek bizonyítottan 60 százalék, vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Ehhez eddig elég volt 5 százaléknyi ilyen lisztet használnia a pékeknek.

Módosulnak emellett a Graham és a tönkölykenyerek összetevői is, előbbinél minimum 90 százalékban graham lisztet kell használni sütésnél, utóbbinál pedig 60 százalékban tönkölylisztet. A kenyerek tápértékét, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 gramm késztermékre vonatkozó mennyiségét a csomagolt áruk esetében már a múlt év decemberétől fel kell tüntetni a csomagoláson. Ezentúl azonban ez az előírás a csomagolatlan termékekre is vonatkozik úgy, hogy ezen értékeknek kéznél kell lenniük írott formában és az üzletben is.

Forrás: Privátbankár Árkosár felmérések
Forrás: Privátbankár Árkosár felmérések

Többet több pénzért?

A Magyar Pékszövetség elnöke, Lakatos Tibor szerint ugyanakkor nem kell számítani arra, hogy a felhasznált alapanyagok arányának változása miatt drágulna a kenyér. A pékek egyébként féléves türelmi időt kapnak a változások bevezetésére, a vásárlók pedig ezentúl jobb ízű és minőségű kenyeret kapnak a pénzükért. A Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár felmérése szerint ugyanakkor nincs szükség nagy változásokra ahhoz, hogy a kenyér tíz százalék feletti mértékben dráguljon egy év alatt, cikkünket a témában itt olvashatod. >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás