Friss árfolyamok >>

Nagy nap lesz holnap – végleg búcsúzunk a roamingtól

2017. június 14. 14:03:00
Június 15-től nem kell fizetnünk a külföldi internetezésért, telefonálásért.

Ahogy arról már korábban is írtunk, holnaptól, azaz június 15-től végleg megszabadulunk a roamingdíjaktól, vagyis ettől kezdve nem megy rá a gatyánk, ha külföldről akarunk telefonálni, üzenni vagy épp mobilnetet böngészni. Az új feltételek érvényesek az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában is, Svácjra és az unión kívüli országokra, így például Szerbiára vagy Ukrajnára azonban már nem.

Az országok helyi médiahatóságai, így nálunk az NMHH is árgus szemekkel figyeli majd a szolgáltatókat, hogy betartják-e az új szabályozást. A médiahatóság adatai alapján az elmúlt három évben a 14 év feletti lakosság mintegy 30 százalékát (csaknem 2,4 millió embert) érintette a roamingszabály, ennyien utaztak ugyanis külföldre Magyarországról, de többségük - vélhetően a magasabb költségek miatt - nem használta a mobiltelefonját.

A szolgáltatók is felkészültek

A Magyar Telekom elmondása szerint az elmúlt években számos, a roaming használatot elősegítő kedvezményes ajánlatot adtak ki, aminek hatására folyamatosan nőtt ügyfeleik roaming hang- és adatforgalma, tavaly nyáron konkrétan egy év alatt a hatszorosára. Ők további bővülést várnak a szabályozás bevezetése után is. A Vodafone elmondása szerint egyes EU-csomagjaival már eddig is többletdíj nélkül lehetett az uniós tagállamokban, továbbá Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban és Törökországban telefonálni és mobilnetezni.

A Telenornál ugyanakkor a roamingszabályok módosulása miatt a mobilhasználati szokások terén komoly változásokkal számolnak. A társaság várakozásai szerint a hang- és SMS-forgalom kevésbé fog emelkedni, de az adathasználat jelentős mértékben növekedhet, a kártyás ügyfeleket azonban ez kevésbé fogja érinteni.

Tényleg készen állnak a szolgáltatók?

Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint a díjbevétel kiesése egy alapvetően negatív hatást jelent a telekommunikációs szolgáltatóknak, ugyanakkor a társaságok az elmúlt években már felkészülhettek erre a lépésre. A Privátbankár.hu rendezvényén László Linda, a Magyar Telekom Befektetői kapcsolatok osztályvezetője ugyanakkor elmondta: szerinte nem lesz drámai hatása a roamingdíjak eltörlésének, cikkünket a témában itt olvashatod. >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás