Friss árfolyamok >>

Meglátszik, hogy két kézzel szórták a pénzt a magyarok

2018. január 8. 09:00:00
Kijött a novemberi kiskereskedelmi adat.

Ajánlatunk

Vásárlók a fekete péntek napján az egyik elektronikai áruházban (Forrás: MTI Fotó, Balázs Attila)
Vásárlók a fekete péntek napján az egyik elektronikai áruházban (Forrás: MTI Fotó, Balázs Attila)

Tavaly novemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

2017. január–novemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 4,7 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az erős adatban minden bizonnyal szerepe van a november végére eső fekete pénteknek is. Az óriási leárazásokat jelentő akciósorozat persze nem csak nálunk, Amerikában is meghozta az eredmény. Részletek >>>

Meglepetés

A KSH adata jelentős pozitív meglepetést hozott a piaci várakozásokhoz képest, különösen annak fényében, hogy milyen gyenge teljesítményt mutatott az ipar a tavalyi év utolsó előtti hónapjában - mondja az adatokra reagálva Virovácz Péter, az ING senior elemzője.

Mint közölte: a különböző főbb bolttípusok növekedési ütemei között nagymértékű eltérések mutatkoznak. A legnagyobb meglepetést az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi egységek forgalmában tapasztalt 4 százalékos bővülés okozta, mely az idei év legmagasabb növekedési üteme. Ebből arra következtethetünk, hogy ez a szektor áll a teljes kiskereskedelem pozitív meglepetése mögött.

Összességében tehát továbbra is az tapasztalható, hogy a munkaerőpiacon látott kedvező folyamatok (rekord alacsony munkanélküliség, kétszámjegyű bérnövekedés) segítik a fogyasztási hajlandóság és így a kiskereskedelmi forgalom növekedését - tette hozzá az elemző.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás