Friss árfolyamok >>

Kivizsgálták: komoly gond van a jégkrémekkel

2018. július 11. 11:14:00
Eper ízű jégkrémeket vettek górcső alá.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének felmérése szerint az eperjégkrémek sokszor indokolatlanul sok cukorral készülnek, több termék pedig fölösleges aromát is tartalmaz, a gyümölcstartalom a legjobb esetben sem közelíti meg a 30 százalékot.

Állagjavító és aroma

A 13 eper- vagy epres jégkrém vizsgálatakor kritikus anyagot nem találtak, de szinte mindegyik tartalmazott állagjavításra használt allergizáló adalékot. A vizsgált jégkrémek közül csak 4 készült tejszínnel, a többihez tejsavóport használtak.

2 kivétellel mindegyik termék tartalmazott mesterséges aromákat, noha jó minőséget ezek nélkül is el lehet érni. Az olcsóbb, literenként 350 és 800 forint közötti termékek szinte alig, akár 1 százaléknál is kisebb arányban tartalmaznak gyümölcsöt, de a legdrágábbaknál is legfeljebb 20-26 százalék volt az epertartalom.

A fogyasztók sokszor nem tudják, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv szerint csak 15 százalék feletti gyümölcstartalomnál lehet a termékeket gyümölcsjégkrémnek nevezni. Ennél csekélyebb aránynál a gyümölcsös jégkrém, aroma felhasználásával készült termékekre pedig a gyümölcs ízű jégkrém megnevezés kötelező.

A legjobb jégkrémek

A legmagasabb pontszámot a Haagen dazs Epres jégkrém kapta, mivel az egyik legmagasabb gyümölcstartalmú termék volt, 21 százalék eperrel, viszonylag alacsony cukortartalommal és adalékanyagok nélkül. 16 ponttal szorosan mögötte az Unilever terméke a Carte d'Or Classic Eper valamint 15 ponttal a Grycan Eper jégkrém. 23-24 százalékos gyümölcstartalmukkal győztek, de pontot is veszítettek mesterséges aroma, illetve a potenciális allergizáló adalékanyag miatt.

A legpocsékabb termékek

A lista végén az Unilevertől a Viennetta Vanília jégkrém és eper ízű jégkrém, valamint a Lidl saját márkás terméke a Ballino Vaníliás, eper ízű, csokoládés jégkrém végzett. Az egyesület megjegyzi: azért veszítettek pontot, mert egyáltalán nem tartalmaznak gyümölcsöt csak aromát, viszont annál több cukrot, illetve sok nem kívánatos adalékanyag van bennük.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás