Friss árfolyamok >>

Kevesebb turista jött Magyarországra – már nem divat kempingezni?

2018. okótber 11. 09:11:00
Némileg visszaesett a külföldiek száma a nyár végén. Csökkent az üdülőházak és a kempingek népszerűsége.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,2 százalékkal mérséklődött, a belföldi vendégek által eltöltötteké 5,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. (Júliusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma még 3,8 százalékkal nőtt.)

Kevesebb időt töltöttek Magyarországon

Kedvezőbb képet mutat, hogy csak augusztusban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 2,7 százalékkal emelkedett, és megközelítette a 740 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma viszont 0,2 százalékkal csökkent az előző évi magas bázishoz képest, de így is meghaladta a 2 milliót.

A vendégéjszakák száma a szállodákban, panziókban és a közösségi szálláshelyeken emelkedett, az üdülőházakban és a kempingekben visszaesett. A vendégéjszakák 70 százalékát realizáló szállodákban a növekedés mértéke 0,8 százalék volt. Minden második vendégéjszakát a Budapest–Közép-Dunavidék régióban töltötték a külföldiek, 3,4 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele augusztusban 63,261 milliárd forintot tett ki 12,2 százalékkal többet a tavaly augusztusinál. Ezen belül a szállásdíjbevételek 11,1, a vendéglátásból származó 47,8 százalékkal nőtt, az egyéb forrásból származó bevételek pedig 13,6 százalékkal visszaestek.

A belföldi vendégek száma 5,6 százalékkal bővült, és meghaladta a 870 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 5,7 százalékkal nőtt, megközelítette a 2,5 milliót. A vendégéjszakák száma mindegyik szállástípusban és a Tisza-tó kivételével mindegyik turisztikai régióban emelkedett. A legnépszerűbb régióban, a Balatonnál, 0,8 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek - közölte a KSH.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás